Kotona mitattuna aamuverenpaine näyttäisi kertovan iäkkäiden sydänriskeistä enemmän kuin iltamittaus tai lääkärin vastaanotolla tehty mittaus.Tieto käy ilmi japanilaistutkimuksesta, jossa 350 suurentuneessa sydän- ja verisuonitautien vaarassa olevaa yli 80-vuotiasta mittasi verenpaineensa kotona 14 päivän ajan.

Kun osallistujia seurattiin kolmen vuoden ajan, tutkijat havaitsivat korkean aamuverenpaineen liittyvän suurempaan vaaraan sairastua sydän- verisuonitautien oireisiin tai aivoverenkiertohäiriöön. Yhteys koski varsinkin systolista verenpainetta, ja yhteys voimistui mitä korkeampi verenpainelukema oli. Kotona mitattu iltaverenpaine ei liittynyt sairastumisriskiin, kuten ei myöskään lääkärin vastaanotolla tekemät mittaukset.

Havainnot ovat samansuuntaisia aiempien tutkimusten kanssa, mutta tieto kotimittausten sopivuudesta tässä ikäryhmässä on ollut vähäistä. Varmimmat tulokset saadaan tutkimusten mukaan vuorokausimittauksella, jossa potilas kantaa mukanaan laitetta, joka mittaa verenpaineen automaattisesti tietyin väliajoin. Tällöin havaitaan myös aamuverenpaineen kohoaminen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimus julkaistiin American Journal of Hypertension -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Hypertension 2018;DOI:10.1093/ajh/hpy116)
https://academic.oup.com/ajh/article/31/11/1190/5090996

(2018112) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla