Nopeasti aloitettu liuotushoito on keskeinen aivoinfarktipotilaan ennustetta parantava seikka, tutkimuksista tiedetään. Tuore tutkimus vahvistaa tämän ja viittaa vaikutuksen olevan jopa luultua suurempi. Tulokset perustuvat 1 500 vuosina 2014–2016 hoidetun aivoinfarktipotilaan tietoihin. Jokainen tunnin viivytys hoitoon pääsyssä lisäsi potilaan riskiä menehtyä 2 prosentilla. Tämä havaittiin kolmen kuukauden seurannassa. Lisäksi todennäköisyys pärjätä itsenäisesti sairaalahoidon jälkeen heikkeni 5 prosenttia jokaista tunnin viivästystä kohden.

Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä.
Yleensä aivoinfarkti iskee täysin yllättäen ja pahenee huippuunsa muutamissa minuuteissa. Aivoinfarktiin sairastunut ei useinkaan tunnista oireitaan, joten lähettyvillä olevilla on keskeinen rooli auttamisessa. Aivoinfarktia epäiltäessä henkilöä kannattaa pyytää nostamaan käsivarsiaan, toistamaan yksinkertainen lause ja hymyilemään. Jos jokin näistä ei onnistu eli käsi ei nouse tai on tunnoton, puhe on epäselvää ja vaikeaa tai hymy jää toispuoleiseksi, soita hätänumeroon 112 välittömästi. Muista merkitä ylös myös kellon aika, jolloin oireet ilmaantuivat.

Suomessa vuosittain noin 14 000 henkilöä sairastuu aivoverenkiertohäiriöön. Näistä 75 prosenttia on aivoinfarkteja. Joka neljäs potilas sairastuu työikäisenä.Uutispalvelu Duodecim(Circulation 2018;138:232–240)http://circ.ahajournals.org/content/138/3/232

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(2018730) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla