Aivovamman saaneet näyttäisivät sairastuvan muita todennäköisemmin dementiaan, koko suomalaisväestön kattava tutkimus osoittaa. Erityisesti havainto koskee keski-ikäisiä miehiä.Helsingin yliopiston ja yliopistollisen sairaalan tutkijoiden tulokset perustuvat 40 000 suomalaisen aivovammapotilaan kymmenvuotiseen rekisteriseurantaan. Potilaat olivat 18 - 65-vuotiaita.
Seurannan perusteella vakavan tai kohtalaisen vakavan aivovamman saaneiden riski sairastua dementiaan oli noin kaksi kertaa suurempi kuin vain lieviä aivovammoja saaneiden. Dementiariski oli sitä suurempi mitä vakavampi aivovamma oli ollut. Aivovammat eivät liittyneet suurentuneeseen Parkinsonin taudin tai ALS-taudin eli amyotrofisen lateraaliskleroosin riskiin.
Dementioita todettiin tavallista enemmän varsinkin keski-ikäisillä miehillä. Koulutus- ja tulotasot eivät vaikuttaneet yhteyteen. Huomionarvoista oli myös se, että dementiariski havaittiin myös potilailla, jotka olivat toipuneet hyvin aivovammastaan. Tulostensa perusteella tutkijat uskovat aivovamman käynnistävän prosessin, joka vuosien varrella johtaa dementiaan, mutta tarkkaa mekanismia ei tunneta.

Aivovammat ovat maailmanlaajuisesti merkittävä terveysongelma ja WHO:n mukaan niiden aiheuttamat kuolemat ja pitkäaikaissairaudet tulevat todennäköisesti yleistymään seuraavan vuosikymmenen kuluessa.Tutkimus julkaistiin Plos Medicine -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(Plos Medicine 2017;DOI:10.1371/journal.pmed.1002316 http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.10...

(201776) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla