Kuvat
Shutterstock

Ravitsemusterapeutti listasi selvät kriteerit leipärasvalle ja neuvoo helpon laskukaavan, jolla rasvan laadun voi itse helposti selvittää.

Pidän voipohjaisista levitteistä erityisesti ruisleivän kanssa. Olen käsittänyt, etteivät ne ole parhaita mahdollisia levitteitä. Olenkin etsinyt kauan terveellisempää leipärasvaa, joka myös maistuisi hyvältä. Nyt löysin rypsiöljylevitteen, joka on makuuni ja jota tulee käytettyä sangen ohuelti. Ainesosissa on rypsiöljyä 52 %ja vaihtelevina osuuksina kasvirasvaa eli käsitykseni mukaan epäedullisia palmu- ja kookosöljyä. Rasvapitoisuus 75 %. Onko tämä paras valinta? Haluaisin syödä terveellisesti. Minulla on kakkostyypin diabetes.

 

Asiantuntija vastaa:

LEIPÄRASVALLA on suomalaisessa ruokavaliossa keskeinen merkitys. Tämän vuoksi sen laatuun on tärkeää kiinnittää huomiota. Voipohjaista levitettä käyttämällä on vaikeaa turvata suositeltava rasvan laatu ruokavaliossa eli alle kolmasosa kovaa rasvaa ja vähintään kaksi kolmasosaa pehmeää rasvaa. Suositeltava rasvan laatu on erityisen tärkeää tyypin 2 diabeteksen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.

Kysyjä on siis oikeassa siinä, etteivät voipohjaiset levitteet ole parhaita valintoja leipärasvaksi. Leipärasvassa on hyvä olla rasvaa vähintään 60 %, kovaa rasvaa enintään 30 % rasvasta ja suolaa enintään 1 grammaa 100 grammassa. Suurimmassa osassa nämä kriteerit täyttävistä tuotteista on sydänmerkki, joten tässä tuoteryhmässä se ohjaa oikein hyvin terveyttä edistäviin valintoihin. Leipärasvassa on oltava jotain juoksevaa öljyä kovempaa rasvaa, jotta levitettävä rakenne saadaan aikaiseksi. Esimerkiksi palmuöljy on elintarviketeollisuuden kannalta edullinen raaka-aine tähän tarkoitukseen. Silloin, kun rasvaa sisältävässä tuotteessa on sydänmerkki tai sydänmerkkikriteerit täyttyvät, kovan rasvan osuus kokonaisrasvasta on riittävän pieni, eikä sillä ole terveyden kannalta merkitystä, mitä kovan rasvan lähdettä tuotteen valmistukseen on käytetty.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kysyjän kannattaa siis tarkistaa, onko tuotteessa sydänmerkki. Jos sitä ei ole, suositeltavan rasvan laadun voi tarkistaa yksinkertaisesti laskemalla kertatyydyttymättömien ja monityydyttymättömien rasvojen määrän yhteen ja jakamalla sen kahdella. Jos tulos on suurempi kuin tyydyttyneen rasvan määrä, on kyseessä sydänmerkkikriteerit täyttävä tuote. Myös suolan määrään on hyvä kiinnittää huomiota. On hyvä myös huomioida, että vähärasvaisissa tuotteissa voi olla sydänmerkki, mutta päivittäiseen käyttöön on siis suositeltavinta valita vähintään 60 % rasvaa sisältävä tuote.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

HYVÄN TERVEYDEN ASIANTUNTIJAT VASTAAVAT. LÄHETÄ KYSYMYS osoitteeseen hyvaterveys.fi/kysy.

Asiantuntijana ravitsemusterapian professori URSULA SCHWAB Itä-Suomen yliopistosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla