
Lasillinen karpalo- tai karpalo-puolukkamehua aamuin illoin vähentää tutkitusti naisilla virtsatieinfektion uusiutumista.
Karpalossa on yhdisteitä, jotka estävät E.coli -bakteerien tarttumista virtsateiden limakalvon epiteelisoluihin. Karpalomehu saattaa vähentää infektion uusiutumista jopa yhtä hyvin kuin virtsatieinfektioiden hoitoon käytettävä trimetopriimi-antibiootti. Karpaloon onkin turvauduttu virtsatieinfektioiden taltuttamisessa ennen antibioottien keksimistä.
Mehu tepsii parhaiten vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla.
Nauti marjoja turvallisesti
KOTIMAISIA marjoja voi syödä kuumentamatta, jolloin marjan maku ja ravintoaineet säilyvät.
ULKOMAISISTA pakastevadelmista on tullut useita norovirusepidemioita, sillä pakastaminen ei nujerra viruksia. Virukset voivat päästä marjoihin esimerkiksi saastuneesta vedestä. Ulkomaisia pakastemarjoja kannattaakin aina kuumentaa vähintään viiden minuutin ajan 90 asteessa tai keittää kahden minuutin ajan.
KUN MARJAT pakastaa heti poimimisen jälkeen, niiden ravintosisältö ei ole juuri tuoreita huonompi. Marjat kannattaa pakastaa kokonaisina, rikkomatta niiden rakennetta.
Asiantuntija: Riitta Törrönen, dosentti, Itä-Suomen yliopisto.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta
Menevätkö marjojen ravinteet pilalle kuivatessa alle +40c asteen lämmössä?? Olen kuivatellut sekä mustikkaa,puolukkaa, aronian marjoja, mustia viinimarjoja ja variksen marjojakin, karpalot on vielä kokeilematta. Toivottavasti tulisi hyvä marjavuosi ja sienivuosi, että pääsisi taas kuivauskaappi hommiinsa. Itsepoimittuna ja kuivattuna ainakin tietää mitä suuhunsa laittaa. Olen nähnyt vierasmaalaisten "ammattipoimijoiden" työskentelyä ja siinä on hygieniassa toivomisen varaa. Pakastimessamme on kaikkia marjoja yli vuoden tarpeiksi, tuo kuivaaminen on vain sen "ylijäämän" talteenottamista, mikä ei mahdu pakastimeen.