Aivovammojen on pitkään tiedetty altistavan dementialle, mutta tutkimuksista ei ole selvinnyt, miten pitkään tuo yhteys näkyy. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan riski pienenee vähitellen, mutta osaa potilaista se koskee vielä 30 vuotta myöhemmin.

Ruotsalaisten tulokset perustuvat suureen, yli 3,3 miljoonaa henkilöä kattavaan rekisteriaineistoon. Aineiston avulla he kokosivat kolme eri tutkimuskohorttia. Ensimmäiseen poimittiin tiedot 160 000 aivovamman saaneesta ja tuplamäärästä terveitä verrokkeja. Toisessa 140 000 dementiadiagnoosin saanutta verrattiin terveisiin ja kolmanteen kohorttiin poimittiin tiedot 47 000 sisarusparista, joissa vain toinen sisarus oli saanut aivovamman.Osallistujia seurattiin viidentoista vuoden ajan, ja tuona aikana dementiadiagnoosit havaittiin yleisemmäksi henkilöillä, jotka olivat kärsineet aivovammasta. Yhteys oli voimakkain vammautumista seuraavan vuoden aikana. Tällöin sairastumisriski oli peräti 3–4 kertaa suurempi kuin osallistujien, jotka eivät olleet saaneet aivovammaa. Riski vähitellen pieneni vuosien varrella, mutta yhteys näkyi rekistereissä vielä 30 vuotta vammautumisesta. Tuolloin riski oli tosin enää hyvin pieni, vain neljänneksen suurempi kuin verrokkien.Ruotsalaisten tulokset vahvistavat ja laajentavat näyttöä aivovammojen ja dementian yhteydestä, mutta tuloksia kannattaa silti tulkita varoen. Samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta tutkimuksen menetelmällisten rajoitteiden takia myös hyvin monet muut tekijät ovat voineet vaikuttaa dementian kehittymiseen. Tämän vuoksi tuloksista on vaikea päätellä, miten suuri dementiavaikutus aivovammoilla käytännössä on.Tutkimus julkaistiin PLOS Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim (PLOS Medicine 2018;15:e1002496)https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1002496

(2018214) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kansainvälisten ponnistelujen ansiosta tuberkuloosiin kuolee entistä vähemmän ihmisiä. Myös uusien tartuntojen ja tautia sairastavien määrät ovat laskemassa, mutta selvästi hitaammin kuin kuolleisuus.

Tuoreen selvityksen perusteella tuberkuloosikuolleisuus on laskenut vuosittain noin 4 prosenttia edellisen vuosikymmenen aikana. Suotuisa kehitys johtuu todennäköisesti parantuneesta lääkkeiden saatavuudesta, mutta tästä huolimatta tuberkuloosiin menehtyy vuosittain noin 1,3 miljoonaa ympäri maailmaa. Uudet tuberkuloositartunnat ovat nekin vähentyneet, mutta tahti on noin puolet kuolleisuuden vähentymisestä. Nykyään uusia tartuntoja todetaan noin 10 miljoonaa joka vuosi. Jotta tilanne paranisi, tuberkuloosi pitäisi monissa maissa diagnosoida aiemmin ja hoito aloittaa varhaisemmin kuin nykyään. Näin potilaita estettäisiin levittämästä tartuntaa.

Tuberkuloosin leviämiseen ja kuolleisuuskehitykseen vaikuttavat myös tupakointi ja alkoholi sekä diabetes, jonka tiedetään suurentavan tuberkuloositartunnan riskin kolminkertaiseksi. Tuberkuloosi on yleinen varsinkin Aasian ja Afrikan köyhän väestön keskuudessa.

Tiedot julkaistiin lääketieteellisessä Lancet Infectious Diseases -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Infectious Diseases 2018;DOI:10.1016/S1473-3099(17)30703-X)http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(17)30703-X/fulltext

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Jalkojen suonikohjuista kärsivät voivat sairastua laskimoveritulppiin tavallista todennäköisemmin. Myös riski sairastua keuhkoveritulppiin ja ääreisvaltimotautiin on heillä suurentunut, tuore taiwanilaistutkimus osoittaa. Tulokset perustuvat 212 000 suonikohjuista kärsivän ja yhtä monen terveen verrokin rekisteritietoihin.
Suonikohjuja potevien riski sairastua laskimoveritulppaan kahdeksanvuotisen seurannan aikana oli viisi kertaa suurempi kuin terveiden verrokkien. Keuhkoveritulppa tai ääreisvaltimotauti kehittyi heille kaksi kertaa todennäköisemmin kuin verrokeille.Samantapaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta yhteyden tarkkaa syytä ei tiedetä. On esimerkiksi mahdollista, että taustalla on yhteisiä riskitekijöitä, jotka altistavat suonikohjuille sekä sairastumisille. Suonikohjuja potevat saattavat olla alttiita myös sydämen vajaatoiminnalle.
Suonikohjuilla tarkoitetaan alaraajojen laskimoiden vajaatoimintaa. Vajaatoimintaan johtavat laskimoiden seinämissä tapahtuvat rakenteelliset muutokset ja laskimoiden läppien rappeutuminen. Suonikohjut näkyvät ihon läpi pullistuneina suonina, ja ne vaivaavat noin 20–30 prosenttia aikuisista.
Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2018;319:807–817) https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2673551

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.