Alkoholia päivittäin juovan suun bakteerikannoissa näkyy muutoksia, jotka saattavat altistaa muun muassa ientulehduksille ja myös vakavammille sairauksille. Vielä ei tosin ole varmaa onko havaituilla muutoksilla millainen vaikutus käytännössä.
Havainnot julkaistiin Microbiome-tiedelehdessä, ja ne perustuvat runsaan tuhannen 55–87-vuotiaan terveystietoihin. Kun osallistujien suun bakteerikannat kartoitettiin ja tuloksia verrattiin osallistujien alkoholinkäyttöön, tutkijat havaitsivat selviä eroja tiettyjen bakteerien määrissä. Verrattuna raittiisiin osallistujiin alkoholia päivittäin käyttävien suissa oli runsaammin haitallisia Bacteroidales-, Actinomyces- ja Neisseria-bakteereita ja vähemmän Lactobacillus-bakteereita, jotka tiedetään terveellisiksi. Lactobacillus-bakteerit myös hillitsevät haitallisten bakteerien kasvua.
Alkoholi on muillakin tavoin haitallista suun terveydelle. Se muun muassa syövyttää hampaita, aiheuttaa limakalvomuutoksia sekä kuivattaa suuta ja siten edistää mm. hiivatulehduksia. Myös suusyövän vaara suurenee alkoholin takia. Paras tapa pienentää riskejä on vähentää juomista.
Uutispalvelu Duodecim(Microbiome 2018;DOI:10.1186/s40168-018-0448-x)
https://microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-018-...

(2018427) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla