Kehittymässä oleva Alzheimerin tauti voidaan mahdollisesti diagnosoida silmätutkimuksella, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Nykyiset testit ovat hankalia ja kalliita, joten yksinkertaiselle ja kivuttomalle testimenetelmälle olisi suuri tarve.Tutkimus julkaistiin JAMA Ophthalmology -lehdessä, ja se perustuu kolmenkymmenen noin 70-vuotiaan silmätutkimuksiin. Puolet osallistujista oli selkäydintestin tai PET-kuvauksen perusteella suurentuneessa riskissä sairastua Alzheimerin tautiin.Osallistujien silmät tutkittiin valokerroskuvauksen ja angiografian yhdistelmällä, jonka ansiosta tutkijat pystyivät tarkasti tutkimaan silmän rakenteiden lisäksi verisuonia. Tämän tutkimuksen perusteella Alzheimer-riskissä olevien silmän verkkokalvon keskikuopassa oleva verisuoneton alue havaittiin suuremmaksi ja ohuemmaksi kuin vertailuhenkilöiden. Havainto on mielenkiintoinen, sillä vastaavia muutoksia on nähty Alzheimerin tautiin menehtyneiden silmissä sekä verrattaessa Alzheimer-potilaita lievästi muistiongelmaisiin.Jos nyt saadut tulokset varmistuvat tulevissa tutkimuksissa, silmätutkimus voi tulevaisuudessa tarjota helpon, edullisen ja kivuttoman keinon tunnistaa suurentuneessa Alzheimerin taudin vaarassa olevat.

Alzheimerin tauti on yleisin aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus. Noin 15 - 20 prosenttia yli 85-vuotiaista sairastaa sitä. Taudin perimmäistä syytä ei tiedetä eikä siihen ole parantavaa hoitoa.

Uutispalvelu Duodecim(JAMA Ophthalmology 2018;DOI:10.1001/jamaophthalmol.2018.3556)https://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/fullarticle/2697402

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(2018824) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla