Kuvat
Shutterstock

Vamman ensihoito voi ehkäistä kivun kroonistumisen, mutta onneksi tehokasta apua löytyy myöhemminkin.

Kaaduin vuotta sitten jäällä ja kyynärpäähäni sattui. Kipu oli jonkin aikaa poissa, mutta nyt sama kipu on ilmestynyt levossa kovempana. Mistä tämä voi johtua?

Asiantuntija vastaa:

KYYNÄRPÄÄ on toiminnaltaan saranan kaltainen nivel, jossa olkaluu niveltyy kyynärvarren värttinäluuhun ja kyynärluuhun.

Kyynärpään kärjessä kyynärluun ja ihon välissä on limapussi, jonka tehtävänä on vähentää kitkaa eri rakenteiden välillä. Lisäksi kyynärpään alueella on runsaasti lihaksia, jänteitä, verisuonia ja hermoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaatumisen yhteydessä ihminen ottaa usein vastaan kädellä, joko ojennettuna kämmenellä tai koukussa kyynärpäällä tai olkapäällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyynärpäähän kohdistuvan iskun seurauksena jokin kyynärpään alueen luista voi mennä rikki eli murtua. Tyypillistä kyynärpään alueen murtumassa on, ettei kyynärpäätä pysty ojentamaan suoraksi vamman jälkeen. Lievempi isku voi aiheuttaa limapussin tulehduksen.

Kyynärpään kärjen vieressä kulkee kyynärhermo, joka voi vaurioitua suorasta iskusta.

Lievempi kyynärpään kolautus esimerkiksi tuoliin aiheuttaa varsin tavallisen hetkellisen kyynärpään kivun ja puutuneisuuden kyynärvarren ulkosyrjälle.

Mikäli kyynärhermoon tulee pysyvämpi vaurio, voi se oireilla kyynärpään ja kyynärvarren sekä nimettömän ja pikkusormen kipuiluna ja puutumisena.

Kyynärpäässä on siis lukuisia rakenteita, jotka voivat kaatumisen seurauksena vaurioitua.

Minkä tahansa vamman jälkeen on tärkeää hakeutua lääkäriin, jos tulee voimakasta kipua, merkittävää turvotusta tai alueen liikuttaminen ei onnistu normaalisti. Lääkäriin tulee myös mennä, jos kipu jatkuu tavanomaista pidempään.

Suosittelen siis kysyjää hakeutumaan ortopedin vastaanotolle, mutta myös yleislääkärin vastaanotolta voi asian selvittelyt aloittaa.

 

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla