Sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin kannattaisi aina laskea myös potilaan ja hänen asuinalueensa sosioekonominen taso. Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan niiden sivuuttaminen voi antaa väärän kuvan terveysriskeistä.
Tutkijat perustavat näkemyksensä analyysiin, jossa tarkasteltiin sydän- ja verisuonitautiriskin arviointiin kehitettyä PCERM-mallia ja sen kykyä ennustaa sydänoireiden kymmenvuotisriskiä väestössä. Mallissa ei huomioida sosioekonomisia seikkoja.
Analyysin perusteella malli systemaattisesti aliarvioi köyhillä seuduilla asuvien potilaiden sydänriskit. Vaikutus oli merkittävä ja tutkijoiden mukaan todennäköisesti huomattava osa sydän- ja verisuonioireiden maantieteellisestä vaihtelusta johtui asuinalueiden sosioekonomisista eroista.

Aiemmissa tutkimuksissa hyvämaineisille ja varakkaille asuinalueille asettuneiden on osoitettu myös selviävän sydänkohtauksista hengissä todennäköisemmin kuin köyhien seutujen asukkaiden. Osittain tämä johtunee elintavoista, mutta vaikutuksensa on myös ympäristötekijöillä kuten melulla ja ilmansaasteilla. Ne voivat suurentaa sydänriskejä ja niille altistutaan hyvin eri tavoin eri asuinalueilla. Tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä, ja se perustuu yli 100 000 yhdysvaltalaisen terveysrekisteritietoihin vuosilta 2007–2010.

Uutispalvelu Duodecim (Annals of Internal Medicine 2017;DOI:10.7326/M16-2543)https://doi.org/10.7326/M16-2543

(201796) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kansainvälisten ponnistelujen ansiosta tuberkuloosiin kuolee entistä vähemmän ihmisiä. Myös uusien tartuntojen ja tautia sairastavien määrät ovat laskemassa, mutta selvästi hitaammin kuin kuolleisuus.

Tuoreen selvityksen perusteella tuberkuloosikuolleisuus on laskenut vuosittain noin 4 prosenttia edellisen vuosikymmenen aikana. Suotuisa kehitys johtuu todennäköisesti parantuneesta lääkkeiden saatavuudesta, mutta tästä huolimatta tuberkuloosiin menehtyy vuosittain noin 1,3 miljoonaa ympäri maailmaa. Uudet tuberkuloositartunnat ovat nekin vähentyneet, mutta tahti on noin puolet kuolleisuuden vähentymisestä. Nykyään uusia tartuntoja todetaan noin 10 miljoonaa joka vuosi. Jotta tilanne paranisi, tuberkuloosi pitäisi monissa maissa diagnosoida aiemmin ja hoito aloittaa varhaisemmin kuin nykyään. Näin potilaita estettäisiin levittämästä tartuntaa.

Tuberkuloosin leviämiseen ja kuolleisuuskehitykseen vaikuttavat myös tupakointi ja alkoholi sekä diabetes, jonka tiedetään suurentavan tuberkuloositartunnan riskin kolminkertaiseksi. Tuberkuloosi on yleinen varsinkin Aasian ja Afrikan köyhän väestön keskuudessa.

Tiedot julkaistiin lääketieteellisessä Lancet Infectious Diseases -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Infectious Diseases 2018;DOI:10.1016/S1473-3099(17)30703-X)http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(17)30703-X/fulltext

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Jalkojen suonikohjuista kärsivät voivat sairastua laskimoveritulppiin tavallista todennäköisemmin. Myös riski sairastua keuhkoveritulppiin ja ääreisvaltimotautiin on heillä suurentunut, tuore taiwanilaistutkimus osoittaa. Tulokset perustuvat 212 000 suonikohjuista kärsivän ja yhtä monen terveen verrokin rekisteritietoihin.
Suonikohjuja potevien riski sairastua laskimoveritulppaan kahdeksanvuotisen seurannan aikana oli viisi kertaa suurempi kuin terveiden verrokkien. Keuhkoveritulppa tai ääreisvaltimotauti kehittyi heille kaksi kertaa todennäköisemmin kuin verrokeille.Samantapaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta yhteyden tarkkaa syytä ei tiedetä. On esimerkiksi mahdollista, että taustalla on yhteisiä riskitekijöitä, jotka altistavat suonikohjuille sekä sairastumisille. Suonikohjuja potevat saattavat olla alttiita myös sydämen vajaatoiminnalle.
Suonikohjuilla tarkoitetaan alaraajojen laskimoiden vajaatoimintaa. Vajaatoimintaan johtavat laskimoiden seinämissä tapahtuvat rakenteelliset muutokset ja laskimoiden läppien rappeutuminen. Suonikohjut näkyvät ihon läpi pullistuneina suonina, ja ne vaivaavat noin 20–30 prosenttia aikuisista.
Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2018;319:807–817) https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2673551

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.