Nivelreumaa, psoriaasia, tyypin 1 diabetesta tai muita autoimmuunisairauksia potevat ovat suurentuneessa vaarassa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Yhteys on tunnettu aiemminkin, mutta tuoreet havainnot viittaavat sen olevan luultua voimakkaampi.Tulokset perustuvat yli 22 miljoonan britin kuusivuotisiin seurantatietoihin. Tutkijat tarkastelivat 19 autoimmuunisairautta ja 12 sydän- ja verisuonitautioiretta.Autoimmuunisairauksia potevat sairastuivat sydän- ja verisuonitauteihin 1,5–3,5 kertaa todennäköisemmin kuin samanikäiset potilaat, joilla ei ollut autoimmuunisairauksia. Yhteys havaittiin riippumatta sydänoireiden perinteisistä riskitekijöistä ja erityisen voimakas se oli alle 55-vuotiailla sekä potilailla, joilla oli useita autoimmuunisairauksia.Tulokset ovat vakuuttava osoitus autoimmuunisairauksien ja sydänoireiden yhteydestä. Riskejä ei välttämättä voi kokonaan poistaa, mutta sydän- ja verisuonitautien ehkäisyn tulisi kuulua kaikkien autoimmuunisairauksia potevien hoitoon. Erityisesti tämä koskee monisairaita ja nuoria potilaita.

Autoimmuunisairauksissa kehon immuunipuolustus hyökkää elimistön omia kudoksia vastaan. Tällaisia sairauksia ovat mm. tyypin 1 diabetes, psoriaasi, keliakia, Crohnin tauti, punahukka ja nivelreuma.Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Lancet 2022;DOI:10.1016/S0140-6736(22)01349-6)https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(22)01349-6/fulltext

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla