Naimissa olevat voivat tuoreen tutkimuksen perusteella säästyä dementialta todennäköisemmin kuin ikänsä sinkkuna elävät sekä leskeytyneet. Vaikutus selittynee sosiaalisilla seikoilla sekä elämäntavoilla, tutkijat kirjoittavat. Havainnot perustuvat viidentoista tutkimuksen ja yli 800 000 osallistujan tietoihin.
Kun tutkimusten aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen, tutkijat havaitsivat sinkkujen sairastuvan dementiaan 40 prosenttia todennäköisemmin ja leskeksi joutuneiden 20 prosenttia todennäköisemmin kuin aviossa olevien. Eronneiden dementiariski oli samaa kokoluokkaa kuin aviossa olevien.Brittitutkijoiden havainnot vahvistavat näyttöä avioliiton ja pitkien parisuhteiden terveysvaikutuksista, mutta ne eivät paljasta, mistä yhteydet tarkalleen johtuvat. Todennäköisesti taustalla on yhden yksittäisen tekijän sijasta monia seikkoja, jotka yhdessä selittävät ilmiön. Vakaassa parisuhteessa olevat muun muassa elävät keskimäärin terveellisemmin kuin yksinelävät, minkä lisäksi heidän sosiaalinen elämänsä saattaa olla vilkkaampaa, minkä tiedetään suojaavan dementialta. On myös todennäköistä, että terveysseikat ja elintavat vaikuttavat siihen, ketkä ylipäätään päätyvät naimisiin.Tutkimus julkaistiin Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 2018;89:231–238)https://doi.org/10.1136/jnnp-2017-316274

(201835) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla