Kun nivel äksyilee, voi olla haastavaa löytää keinoja sen liikuttamiseen. Varsinkin kun kipu laskee helposti myös mielialaa ja rajoittaa menohaluja. Kipua pitääkin hoitaa myös siksi, ettei liikuminen lopu ja tilanne nivelissä pahene.

1. Kipugeeliä kolotuksiin

Parasetamolia on parjattu paljon, mutta se on kelpo lääke lieviin nivelvaivoihin. Jos kipu on kovempaa, parasetamolin teho yleensä hiipuu.

– Pinnallisiin niveliin, kuten polvi- ja sorminiveliin, vielä parempi vaihtoehto ovat paikalliset tulehduskipugeelit. Ne sisältävät tulehduskipulääkeitä, esimerkiksi ibuprofeenia ja diklofenaakkia, toteaa professori Jari Arokoski.

Nyrkkisääntö on, että tulehduskipulääkkeitä saisi käyttää itsehoidossa korkeintaan 3–5 vuorokautta. Jos ne eivät tepsi, lääkäriltä löytyy apua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Kylmää tuvotukseen

Turvonneille ja kuumottaville nivelille kylmä tekee yleensä hyvää. Kylmäpakkausta kannattaa käyttää 5–10 minuuttia kerrallaan, 3–5 kertaa päivässä ja myös rasituksen jälkeen, jos ilmaantuu turvotusta tai kipua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos nivel on tulehtunut ja turvonnut, lääkäri voi pistää siihen kortisonia. Kortisoni yleensä rauhoittaa pahenemisvaiheen, ja sen teho kestää 2–4 viikkoa.

Jos nivelkivut raastavat jatkuvasti, lääkäri tekee hoito- ja kuntoutussuunnitelman. Silloin käytetään aktiivisemmin fysioterapeuttisia kipuhoitoja, kuten kylmä- ja lämpöhoitoja.

3. Sähköä kipupisteille

Osa polvinivelrikkoisista saa apua kotona tehtävästä TENS-hoidosta, jonka teho perustuu kipupisteiden sähköiseen ärsyttämiseen. Laitteita löytyy jopa marketeista.

Lonkan nivelrikkoon se ei auta, koska lonkkanivel on niin syvällä.

4. Tekonivel, jos muu ei auta

Jos muut keinot eivät auta ja kipu on hallitsematonta, oljenkortena on tekonivelleikkaus.

– Kipulääkkeiden osalta on silloin jouduttu turvautumaan astetta kovempiin, lieviin opiaatteihin, kuten tramadoliin ja kodeiiniin. Lääke ei hidasta taudinkulkua, mutta voi parantaa toiminta- ja liikuntakykyä, Arokoski kertoo.

LONKAN tekonivelleikkauksesta

toipuu varsin kivuttomaksi jo muutamassa viikossa. Lonkan tukikudosten paraneminen vie kuitenkin vähintään 6 viikkoa, ja tällöin rajumman liikunnan kanssa pitää jarrutella.

–Useimmt lonkkaleikatut kertovat, että tekonivel tuntuu hyvinkin ”omalta.” Osa jopa unohtaa, kumpi puoli on leikattu. Ajoittain voi olla pieniä kiputuntemuksia, esimerkiksi leikatun puolen nivusessa. Samoin leikatulla kyljellä nukkuminen voi tuntua epämiellyttävältä, ortopedi Antti Eskelinen kertoo.

POLVILEIKKAUKSEN jälkeen

kipu voi olla hyvinkin voimakasta ja yösärkyä esiintyy 6–8 viikkoa. Kylmä lievittää kipua. Jos polvi turpoaa liikkumisen jälkeen, nosta se hetkeksi koholle. Varsinkaan polvileikatun ei kannata pihistellä kipulääkkeissä. Toipuminen vaikeutuu, jos ei pysty kävelemään eikä jumppaamaan.

Päivittäiset, lyhyetkin kävelylenkit antavat startin toipumiselle. Liikunta auttaa kehoa palautumaan leikkauksen aiheuttamasta kirurgisesta stressistä, vähentää veritulpan riskiä ja kipua.

Toipuminen on yksilöllistä: siinä, missä joku pelaa sulkapalloa kuuden viikon kuluttua leikkauksesta, toinen kävelee kilometrin.

Asiantuntijat: Jari Arokoski, professori, HUS fysiatrian poliklinikka. Antti Eskelinen, ortopedian ja traumatologian dosentti, osastonylilääkäri, Tekonivelsairaala Coxa.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

v. 2003 vakuutusyhtiö otti polveni pois sairausvakuutuksesta, koska rustot olivat kuvien mukaan kuluneet liian ohuiksi.

Aloitin monet ehkäisevät toimet ja 2013 tilanne oli jo paljon parempi. Olet jatkanut liikuntaa (tennis, lentopallo, ratsastus) kaikki vuodet tänne asti tavalliseen tapaan.

v 2013 jälkeen olen vähän "unohtanut" hoitotoimet.

Nyt toinen polveni on kipeä ja kuvat paljastavat taas selviä merkkejä nivelrikosta. Oli turvotusta ja liikerajoitteita. Aloitin hevoskuurin uusin keinoin ja nyt 2-viikossa olen jo saanut lähes normaalin liikuntavalmiuden takaisin. Hevoskuuri jatkuu. Kortisonia tai TU-KI lääkeitä en käytä. 

Itsehoitoni perustuu Bemer-, sähköakupunktio-, magneetti- ja vyöhyketerapiaan ja monenlaisten nivelterveellisten yrttien (ks Piipon kirja Suomen lääkekasvit)  ja luonnonlääkeiden (mm. C, Omega3, inkivääri, kurkuma) käyttöön, hapettavien ruokien pois siivoamiseen ravinnosta ja sopivaan määrään erilaista liikuntaa.

Alussa nyt oli vähän kipua, jonka hoidin pois tehokkailla hopeapajun kuoriuutehauteilla.

Otan ohjelmaan vielä homeopatian ja solujen uusiutumista tehostavan 8 tunnin syömisikkunan.

Olen toiveikas, että rustot kasvavat takaisin ainakin riittävästi normaaliin elämään.

Olen laatinut menetelmistäni protokollan, jossa kaikki keinot on mainittu. 

Ainakin 2 viikon nopea toipuminen antaa hyviä viitteitä.  

Veli-Jussi "Vessi" Jalkanen

Mustava

Hei! Voisitko laittaa tarkemmat ohjeet nivelrikon hoitoon sähköpostiini  ? Mikä tuo syömisikkuna? Terkuin SS

Sisältö jatkuu mainoksen alla