Alkuraskauden aikainen bentsodiatsepiinilääkitys saattaa suurentaa synnynnäisten epämuodostumien riskiä, korealaistutkimus osoittaa. Riski on käytännössä hyvin pieni, mutta antaa silti aiheen pitää lääkitykset minimissään ja annokset mahdollisimman pieninä.Tutkimus perustuu tietoihin yli 3 miljoonasta vuosina 2011–2018 synnyttäneestä naisesta, joista 40 000 oli saanut bentsodiatsepiineja alkuraskaudessa. Lapsia seurattiin kahdeksanvuotiaaksi.

Bentsodiatsepiineilla lääkittyjen lapsilla oli synnynnäisiä epämuodostumia 9–15 prosenttia todennäköisemmin, ja etenkin tämä koski äitejä, joiden saamat annokset olivat suurehkoja. Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat alkuraskauden bentsodiatsepiinilääkityksen mahdollisesti suurentavan epämuodostumariskiä, mutta käytännössä riski on varsin pieni, tutkijat kirjoittavat. Bentsodiatsepiinien käytössä raskauden alkuvaiheissa kannattaa silti olla varovainen ja pitää lääkitykset mahdollisimman lyhyinä ja annokset mahdollisimman pieninä.Bentsodiatsepiinit ovat rauhoittavia lääkkeitä ja niitä käytetään muun muassa ahdistuksen, mielialahäiriöiden ja unettomuuden hoidossa. Globaalisti noin 2 prosenttia äideistä saa niitä jossain vaiheessa raskautta. Tutkimus julkaistiin PLoS Medicine -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(PLoS Medicine 2022;19:e1003945)https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003945

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla