D-vitamiinilisien syöminen ei tuoreen tutkimuksen perusteella ehkäise tyypin 2 diabeteksen kehittymistä potilailla, jotka ovat suurentuneessa sairastumisvaarassa. Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicinessä.Osana tutkimusta 2 400 esidiabetesta potevaa aikuista satunnaistettiin saamaan päivittäin 4 000 IU:ta D-vitamiinia tai lumevalmistetta kahden ja puolen vuoden ajan. Seurannan aikana tyypin 2 diabetes todettiin runsaalla 300 osallistujalla.D-vitamiiniryhmäläisten veren D-vitamiinipitoisuudet suurenivat huomattavasti tutkimuksen aikana, mutta tämä ei vaikuttanut lainkaan siihen, miten todennäköisesti he sairastuivat diabetekseen. Tapauksia todettiin käytännössä saman verran sekä vitamiini- että lumeryhmässä. Tulokset viittaavat vahvasti siihen, ettei D-vitamiinilisät pienennä jo valmiiksi suurentuneessa diabetesvaarassa olevien sairastumisriskiä. D-vitamiinia syntyy iholla auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta, mutta sitä saa myös ruoasta kuten kalasta sekä vitaminoiduista margariineista ja maitotuotteista. D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa mm. luiden haurastumista.
Suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan, ja tämän vuoksi D-vitamiinilisät voivat olla monille tarpeen. Näin on varsinkin, jos ruokavalio ei sisällä paljon D-vitamiinia sisältäviä ruokia.Uutispalvelu Duodecim(New England Journal of Medicine 2019;DOI:10.1056/NEJMoa1900906)https://doi.org/10.1056/NEJMoa1900906

(2019812) 2019 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla