D-vitamiinilisien syöminen ei tuoreen tutkimuksen perusteella ehkäise tyypin 2 diabeteksen kehittymistä potilailla, jotka ovat suurentuneessa sairastumisvaarassa. Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicinessä.Osana tutkimusta 2 400 esidiabetesta potevaa aikuista satunnaistettiin saamaan päivittäin 4 000 IU:ta D-vitamiinia tai lumevalmistetta kahden ja puolen vuoden ajan. Seurannan aikana tyypin 2 diabetes todettiin runsaalla 300 osallistujalla.D-vitamiiniryhmäläisten veren D-vitamiinipitoisuudet suurenivat huomattavasti tutkimuksen aikana, mutta tämä ei vaikuttanut lainkaan siihen, miten todennäköisesti he sairastuivat diabetekseen. Tapauksia todettiin käytännössä saman verran sekä vitamiini- että lumeryhmässä. Tulokset viittaavat vahvasti siihen, ettei D-vitamiinilisät pienennä jo valmiiksi suurentuneessa diabetesvaarassa olevien sairastumisriskiä. D-vitamiinia syntyy iholla auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta, mutta sitä saa myös ruoasta kuten kalasta sekä vitaminoiduista margariineista ja maitotuotteista. D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa mm. luiden haurastumista.
Suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan, ja tämän vuoksi D-vitamiinilisät voivat olla monille tarpeen. Näin on varsinkin, jos ruokavalio ei sisällä paljon D-vitamiinia sisältäviä ruokia.Uutispalvelu Duodecim(New England Journal of Medicine 2019;DOI:10.1056/NEJMoa1900906)https://doi.org/10.1056/NEJMoa1900906

(2019812) 2019 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihan on todennäköinen tulos, jos ei samalla muuta ruokailutottumuksia ja lopeta jatkuvaa verensokeri-insuliini -vuoristorataa.

Pekka Lönnroth

Sisältö jatkuu mainoksen alla