Aikuistyypin diabetesta sairastavat voivat mahdollisesti parantaa hoitoaan huolehtimalla riittävästä D-vitamiinin saannista, tuore meta-analyysitutkimus vihjaa.
Havainnot perustuvat 24 satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen aineistoihin ja 1 500 aikuistyypin diabetesta sairastavan terveystietoihin.
Kun tutkimusten aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen, D-vitamiinilisiä saaneiden glukoosi- ja insuliiniaineenvaihdunta paranivat enemmän kuin lumevalmistetta saaneiden. Tämä havaittiin usealla eri mittarilla. Odotetusti myös veren D-vitamiinipitoisuus suureni lisien myötä.
Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta diabeetikoiden kannattaa joka tapauksessa huolehtia D-vitamiinin saannistaan varsinkin syksyllä ja talvella, kun D-vitamiinin saanti auringonvalosta vaikeutuu. Tämä pätee yhtä lailla myös terveisiin, sillä D-vitamiinin vajaus voi altistaa monille sairauksille.
Suomalaissuositusten mukaan lasten ja aikuisten D-vitamiinin saanti ruoasta tai vitamiinivalmisteista olisi hyvä olla ainakin 10 mikrogrammaa eli 400 IU päivässä, mutta varsinkin talvisin tämä on todennäköisesti liian vähän. Nyt julkaistussa meta-analyysissa potilaat saivat huomattavasti suurempia päiväannoksia tutkimusten ajan.
Tulokset julkaistiin Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2017;102:3097–3110)https://doi.org/10.1210/jc.2017-01024

(2017927) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla