Diabeettiset silmäsairaudet tulevat yleistymään Euroopassa – vuonna 2050 jo lähes 9 miljoonaa potilasta

Diabeettinen verkkokalvosairaus eli retinopatia tulee todennäköisesti yleistymään lähivuosikymmeninä Euroopassa. Myös diabeettisen makulaturvotuksen arvioidaan yleistyvän, tutkijat uskovat.

Tiedot käyvät ilmi European Journal of Epidemiology -lehden julkaisemasta meta-analyysista, jossa analysoitiin 39 tutkimuksen aineistot.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aineistojen perusteella diabeettinen retinopatia vaivaa 54 prosenttia tyypin 1 diabetesta sairastavista ja 25 prosenttia tyypin 2 diabetesta potevista. Jos retinopatia yleistyy nykyistä vauhtia, vuoteen 2050 mennessä diabeettista retinopatiaa sairastaa 8,6 miljoonaa eurooppalaista, kun tällä hetkellä potilaita on noin 6,4 miljoonaa. Näistä potilaista kolmannes edellyttää tarkkaa seurantaa ja hoitoja, tutkijat arvioivat.
Diabeettinen verkkokalvosairaus on yksi yleisimmistä diabeteksen liitännäissairauksista. Tärkein syy retinopatiaan on veren liian suuri sokeripitoisuus, joka aiheuttaa verisuonten sisäpinnan solujen toimintahäiriön. Hoitamattomana se voi johtaa vakavaan näön heikkenemiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tyypin 1 diabetesta sairastavien oma immuunijärjestelmä hyökkää haimassa insuliinia tuottavien solujen kimppuun, mikä vähitellen johtaa diabetekseen. Tämän vuoksi potilaat tarvitsevat insuliinihoitoja läpi elämänsä. Yleensä tyypin 1 diabetekseen sairastutaan alle 40-vuotiaana. Suomessa lapsuusiän diabetes on yleisempi kuin missään muualla. Kaikkiaan noin 50 000 suomalaista sairastaa sitä.
Tyypin 2 diabetes on vahvasti elintapoihin liittyvä sairaus. Suomessa tyypin 2 diabetesta sairastaa noin 16 prosenttia miehistä ja 11 prosenttia naisista. Sen tärkein riskitekijä on ylipaino.
Uutispalvelu Duodecim
(European Journal of Epidemiology 2020;35:11–23)https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10654-019-00560-z

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla