Tyypin 2 diabeteksesta koituvat terveysongelmat riippuvat pitkälti siitä, minkä ikäisenä siihen sairastuu, ruotsalaistutkimus osoittaa. Alle nelikymppisenä sairastuvat saavat suurimmat haitat ja myös menehtyvät noin vuosikymmenen nuorempina kuin terveet, mutta yli 80-vuotiaana sairastuvien terveyteen tai elinikään diabetes ei vaikuta juuri lainkaan.Circulation-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 320 000 tyypin 2 diabetesta sairastavan ja 1,6 miljoonan terveen verrokin rekisteritietoihin. Potilaita seurattiin keskimäärin kuusi vuotta.

Alle 40-vuotiaana diabetekseen sairastuneet menehtyivät seurannan aikana 2–3 kertaa todennäköisemmin kuin verrokit. Lisäksi heidän riskinsä sairastua sepelvaltimotautiin tai sydämen vajaatoimintaan oli 4–5-kertainen.Vaikka nuorena sairastuneet kärsivät monista diabeteksen haitoista, vaikutukset pienenivät tasaisesti mitä vanhempana diabetekseen oli sairastunut. Yli 80-vuotiaana diabetesdiagnoosin saaneet eivät enää eronneet verrokeista kuolleisuuden tai sydänriskien suhteen.Tulokset viittaavat siihen, ettei yli 80-vuotiaiden diabetesta todennäköisesti tarvitsisi hoitaa kovinkaan intensiivisesti etenkään, jos potilas ei sairasta sydän- ja verisuonitauteja. Nuorten aikuisten kohdalla tulokset viittaavat puolestaan intensiivisen hoidon tarpeeseen.
Suomalaisista noin 500 000 sairastaa tyypin 2 diabetesta, mutta merkittävä osa heistä ei ole tietoisia taudistaan. Diabetesta ehkäisevät terveelliset elämäntavat, kuten laihduttaminen, liikunnan lisääminen sekä monipuolinen ja runsaasti kuitua sisältävä ruokavalio.Uutispalvelu Duodecim(Circulation 2019;139:2228–2237)https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.118.037885

(2019520) 2019 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla