Eläköityminen vähentää stressiä – mutta lähinnä vain hyväpalkkaisten

Eläkkeelle pääsevien stressitasot yleensä laskevat, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan tämä saattaa koskea pääasiassa hyväpalkkaisia ja arvostettuja töitä tehneitä. Havainto voi osaltaan selittää, miksi sosioekonomiset terveyserot suurentuvat eläkeiässä.
Tutkimuksessa seurattiin 1 143 keskimäärin 60-vuotiasta julkisen sektorin työntekijää, joiden kortisoli-stressihormonitasoja oli mitattu useita kertoja vuosina 2002–2009. Stressitasoja tutkimuksessa arvioitiin mittaamalla kortisolin vuorokausivaihtelua, joka on hyvin herkkä stressille.

Tulokset osoittivat työntekijöiden kortisolivaihtelun kehittyvän suotuisaan suuntaan eläköitymisen myötä, mutta tarkemmassa tarkastelussa tämä havaittiin vain henkilöillä, jotka olivat olleet arvostetuissa ja hyväpalkkaisissa töissä. Pienipalkkaisissa tehtävissä työskennelleiden kortisolitasoissa ei näkynyt samanlaista hyödyllistä muutosta, ja erot hyväpalkkaisiin suurenivat eläköitymisen myötä.Aineistosta ei voinut päätellä, mistä erot stressitasoissa johtuvat, mutta yksi selitys on pienipalkkaisten taloudellisen tilanteen heikkeneminen pienten eläkkeiden takia. Suurituloisille eläköityminen on todennäköisesti huolettomampaa.
Tulokset julkaistiin Journal of Gerontology -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Gerontology 2017;DOI: 10.1093/geronb/gbx058)https://academic.oup.com/biomedgerontology%20/article-lookup/doi/10.1093...

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(201758)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla