Punahukka eli systeeminen lupus erythematosus (SLE) on pitkälti perinnöllinen sairaus, mutta sen todennäköisyyteen voi vaikuttaa myös elintavoilla. Tuoreen tutkimuksen perusteella terveelliset elintavat voivat pienentää sairastumisriskiä jopa 50 prosenttia.Tutkimus julkaistiin Arthritis & Rheumatology -lehdessä, ja siihen osallistui 185 000 naista, joista 200 sairastui SLE-tautiin useita vuosikymmeniä kestäneen seurannan aikana. Naisten elintapoja ja riskitekijöitä kartoitettiin kahden vuoden välein. Analyysissa huomioitiin tupakointi, alkoholin käyttö, painoindeksi, ruokavalio ja liikunta.Tulosten perusteella sairastumisriski oli sitä pienempi mitä terveellisemmin nainen eli. Naiset, joilla oli vähintään neljä terveellistä elintapaa, sairastuivat noin puolet epätodennäköisemmin kuin naiset, jotka noudattivat korkeintaan yhtä terveellistä elintapaa. Havainnot viittaavat vahvasti siihen, että elintavat vaikuttavat naisten riskiin sairastua yleistyneeseen lupukseen. Jos kaikki tutkimukseen osallistuneet olisivat noudattaneet ainakin neljää terveellistä elintapaa, puolet SLE-tapauksista olisi voinut estyä, tutkijat kirjoittavat.Yleistynyt lupus on lähinnä naisilla esiintyvä systeeminen autoimmuunitauti. Sen tyypillisiä ensioireita ovat muun muassa nivelsäryt ja -turvotukset, lihassäryt, erilaiset ihottumat, kuumeilu, väsymys ja laihtuminen. Suomessa on arviolta vajaat 2 000 sairaalatutkimuksia ja -hoitoa vaativaa SLE-potilasta. Piilevää tai epätäydellistä tautia sairastavien potilaiden määrästä ei ole tarkkaa tietoa.Uutispalvelu Duodecim(Arthritis & Rheumatology 2022;DOI:10.1002/art.41935)https://doi.org/10.1002/art.41935
(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.