Gluteeniton ruokavalio ei ehkäise sydänkohtauksia – saattaa olla jopa hieman haitaksi

Gluteeniton ruokavalio on nopeasti yleistynyt viime vuosina, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella siitä ei todennäköisesti ole suuria terveyshyötyjä ihmisille, jos he eivät sairasta keliakiaa. Ainakaan sydänkohtausten riskiin gluteenittomuus ei vaikuta, tulokset osoittavat.
Tutkimuksen tulokset perustuvat 65 000 naisen ja 45 000 miehen 26-vuotiseen seurantaan, jonka aikana ruokavaliota selvitettiin neljän vuoden välein. Osallistujilla ei ollut keliakiaa.
Tulosten perusteella riski sairastua tai menehtyä sydänkohtaukseen oli yhtä suuri riippumatta siitä, miten paljon gluteenia henkilön ruokavaliossa oli. Tämä havaittiin sen jälkeen, kun analyysissa huomioitiin monet tuloksiin mahdollisesti vaikuttavat taustamuuttujat.
Gluteenia välttelevien ruokavalio saattoi tutkijoiden mukaan olla kuitenkin sydän- ja verisuonitautien suhteen epäterveellisempi, sillä gluteenin välttämisen vuoksi monien ruoassa oli hyvin vähän täysjyväviljoja, jotka tiedetään sydänterveellisiksi. Tämän vuoksi tutkijat eivät suosittelekaan gluteenitonta ruokavaliota sydänoireiden ehkäisyyn. On kuitenkin mahdollista, että gluteenittomuudella on muita suotuisia vaikutuksia, joita tässä tutkimuksessa ei selvitetty.
Gluteeni on viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine. Sitä on erityisesti vehnässä, mutta myös rukiissa, ohrassa ja jonkin verran myös kaurassa. Monet keliaakikot voivat kuitenkin syödä kauraa. Varsinaisen keliakian lisäksi viime aikoina on havaittu, että osa ihmisistä saa oireita gluteenista, vaikka heillä ei ole keliakiaa tai vilja-allergiaa. Gluteeniherkkiä ihmisiä on arviolta 0,5–6 prosenttia väestöstä.
Keliakia on elinikäinen tauti, jossa gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa henkilöillä, joilla on perinnöllinen alttius taudille. Osalla potilaista on myös iho-oireita. Keliakiaa sairastaa noin joka sadas suomalainen, ja sen ainoa hoito on gluteenin välttäminen. Hoitamaton keliakia on yhdistetty sydän- ja verisuonitautien riskiin.
Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.
Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2017;357:i1892)http://dx.doi.org/10.1136/bmj.j1892

(201752)

Kananmunien pelättiin pitkään aiheuttavan sydänsairauksia, mutta tutkimustiedon myötä pelot ovat osoittautuneet turhiksi. Nyt tutkimukset päinvastoin viittaavat siihen, että kananmunia säännöllisesti nauttivat saattavat säästyä sydän- ja verisuonitaudeilta muita todennäköisemmin.Tiedot käyvät ilmi suuresta kiinalaistutkimuksesta, jossa yli 500 000 aikuista kiinalaista seurattiin yhdeksän vuoden ajan. Osallistujat olivat keskimäärin 50-vuotiaita.
Kun tutkijat yhdistivät tiedot osallistujien ruokailutottumuksista ja sairastumisista, he havaitsivat päivittäin kananmunia nauttivien riskit pienimmiksi. Verrattuna osallistujiin, jotka söivät kananmunia hyvin harvoin, munia lähes päivittäin syövät säästyivät todennäköisemmin iskeemiseltä sydäntaudilta, aivoinfarktilta, aivoverenvuodolta ja vakavilta sepelvaltimotautioireilta. Sairastumisriskit olivat noin 10 prosenttia pienempiä eli mahdollinen vaikutus ei ollut suuren suuri. Yhteys oli kuitenkin selvästi voimakkaampi aivoverenvuotojen kohdalla, sillä niitä todettiin 26 prosenttia vähemmän osallistujilla, jotka söivät kananmunia lähes päivittäin.Kananmunien on aiemminkin osoitettu pienentävän niitä säännöllisesti nauttivien sydänriskejä, mutta tuloksia kannattaa silti tulkita varoen. Kananmuniin liitetyt sydänhyödyt eivät olleet kovin suuria, ja kananmunien lisäksi hyvin monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa nyt havaittuihin yhteyksiin. Tuloksista voi kuitenkin turvallisesti päätellä sen, etteivät kananmunat suurenna sydänriskejä ainakaan maltillisissa määrissä nautittuna.Tutkimus julkaistiin Heart-lehdessä. Uutispalvelu Duodecim(Heart 2018;DOI:10.1136/heartjnl-2017-312651)http://doi.org/10.1136/heartjnl-2017-312651

(2018523) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lisähappea ei kannata antaa liian vapaasti – voi myös lisätä kuolleisuutta

Akuutisti sairaat sairaalapotilaat tarvitsevat usein lisähappea, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan sen tarjoamisessa ei kannata olla liian vapaamielinen. Potilailla, joiden ääreisverenkierron happikyllästeisyys on jo valmiiksi hyvä eli yli 96 prosenttia, lisähappi saattaa myös suurentaa kuolleisuutta. Tulokset perustuvat 25 tutkimuksen ja 16 000 potilaan tietoihin, ja niiden perusteella lisähapen antaminen potilaille, joiden ääreisverenkierron happikyllästeisyys on yli 96 prosenttia, saattaa hieman suurentaa riskiä menehtyä sairaalahoidon aikana sekä sen jälkeen. Riski on 10–20 prosenttia suurempi kuin konservatiivisemmin hoidettujen.Yhteydet havaittiin potilailla, jotka olivat sairastuneet sepsikseen eli verenmyrkytykseen, aivoverenkiertohäiriöihin tai sydänkohtaukseen tai olivat kriittisesti sairaita, loukkaantuneet tai joutuneet hätäleikkaukseen. Lisähappi ei vaikuttanut potilaiden sairauksiin.Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että lisähapen vapaamielinen käyttäminen ei todennäköisesti paranna potilaiden tilannetta ja saattaa jopa suurentaa heidän riskiään menehtyä sairaalahoidon ja sitä seuraavan kuukauden aikana. Tulosten perusteella lisähappi alkaisi olla potentiaalisesti haitallista potilailla, joiden ääreisverenkierron happikyllästeisyys on yli 94–96 prosenttia.Tulokset julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.Uutispalvelu Duodecim (Lancet 2018;DOI:10.1016/S0140-6736(18)30479-3)http://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)30479-3

(2018523) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.