Hiilihydraattien vähentäminen ei ehkäise diabetesta – saattaa jopa altistaa sairastumiselle

Vähänlaisesti hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio voi suurentaa riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen ja heikentää veren sokeritasapainoa, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.Tutkimuksessa hyödynnettiin 3 200 yli 16-vuotiaan britin ruokavalio- ja terveystietoja, jotka kerättiin vuosina 2008–2016.Tulosten perusteella diabetesdiagnoosi oli osallistujilla sitä todennäköisempi, mitä vähemmän hiilihydraatteja ja mitä enemmän rasvaa hänen ruokavaliossaan oli. Samanlainen yhteys näkyi veren sokeritasapainosta kertovassa HbA1c-pitoisuudessa.Havainnot viittaavat siihen, että hiilihydraattien vähentäminen ja rasvojen lisääminen ei auta diabeteksen ehkäisyssä ja saattaa pahimmassa tapauksessa jopa altistaa sille. Hiilihydraattien vähentäminen voi olla haitaksi, jos se tarkoittaa myös hedelmien, kasvisten ja täysjyväviljojen vähentämistä. Niissä on runsaasti muun muassa kuitua ja antioksidantteja, joiden tiedetään pienentävän diabetesriskiä. Nykytietämyksen valossa hiilihydraattien määrää tärkeämpää on niiden laatu. Sama koskee tiettyyn rajaan saakka myös rasvoja.

Uutispalvelu Duodecim(European Journal of Nutrition 2020;59:2771–2782)https://doi.org/10.1007/s00394-019-02122-1

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Muokattu
klo 14:08 | 26.8.2020

Kuuluu valitettavasti näihin tietoisesti vääristeltyihin tutkimuksiin, joissa termit määritellään harhaanjohtavasti uudelleen. Kun tutkimuksessa puhutaan vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, niin tarkoitetaan hieman vähennettyä hiilihydraattimäärää. Tilanne olisi vähän sama kuin viskitehtailija määrittelisi koko pullon viiniä päivässä "raittiudeksi" ja sitten sanoisi, että "raittius" ei kannata, kun maksakirroosi tulee useammin niille, jotka ovat "raittiita".

Voisi hyvin kuulua siihen sarjaan julkaisuja, joista Lancetin päätoimittaja totesi:

“Now we are not going to be able to, basically, if this continues, publish any more clinical research data because the pharmaceutical companies are so financially powerful today, and are able to use such methodologies, as to have us accept papers which are apparently methodologically perfect, but which, in reality, manage to conclude what they want them to conclude,” said Lancet [editor-in-chief] Richard Horton.”

Pekka Lönnroth

Sisältö jatkuu mainoksen alla