Kohdunkaulan syöpää ehkäisevä HPV-rokotus antaa tehokkaan suojan ainakin kymmeneksi vuodeksi ja todennäköisesti myös pitempään, tuore selvitys osoittaa. Suomessa rokotukset otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna 2013.
Selvitys perustuu runsaan kahdentuhannen ruotsalais-, tanskalais-, islantilais- ja norjalaisnaisen kaksitoistavuotiseen seurantaan. Naiset olivat saaneet kolmiannoksisen HPV-rokotteen osana FUTURE II -tutkimusta. HPV tarkoittaa ihmisen papilloomavirusta.
Seurannan aikana yksikään naisista ei sairastunut HPV-virusten aiheuttamaan kohdunkaulan syöpään eikä heillä havaittu syöpään viittaavia kohdunkaulan epiteelin muutoksia (CIN2, CIN3).
Tämän perusteella tutkijat pitävät näyttöä riittävänä, jotta HPV-rokotuksen voi sanoa antavan 90-prosenttisen suojan vielä kymmenen vuotta sen saamisesta, ja todennäköisesti myös pitempään. Tutkimuksen seurannan jatkuessa tästä saadaan vielä tarkempaa tietoa.
Papilloomavirus on yleisin pääasiassa sukupuoliteitse tarttuva virus, ja sen aiheuttama infektio on merkittävin kohdunkaulan syövän aiheuttaja, mutta se aiheuttaa myös muita kasvaimia. Suomessa rokote annetaan maksuttomasti 6 - 9-luokkalaisille tytöille. Rokotteen ansiosta kohdunkaulan syöpä tulee todennäköisesti harvinaistumaan huomattavasti.
Tutkimus julkaistiin Clinical Infectious Diseases -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(Clinical Infectious Diseases 2017;DOI:10.1093/cid/cix797)https://doi.org/10.1093/cid/cix797

(2017104) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla