Lihavuus ei näyttäisi olevan yhtä suuri terveysriski henkilöille, joilla on hyvä fyysinen kunto. Tämä pätee ainakin miehillä, mutta naisia koskevat tutkimustulokset ovat epävarmempia.Tiedot käyvät ilmi tuoreesta brittitutkimuksesta, jossa 77 000 keski-ikäistä miestä ja naista seurattiin keskimäärin kahdeksan vuoden ajan. Seurannan aikana 1 700 osallistujaa menehtyi.Verrattuna normaalipainoisiin ja hyväkuntoisiin riski menehtyä seurannan aikana oli suurin miehillä ja naisilla, joiden aerobinen kunto eli ns. kestävyyskunto oli huonoin riippumatta siitä, olivatko he lihavia. Huonokuntoiset ja lihavat miehet menehtyivät noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin normaalipainoiset ja hyväkuntoiset, mutta yhteyttä ei nähty lihavilla miehillä, joiden aerobinen kunto oli hyvä. Naisilla hyvä fyysinen kunto ei tarkemmissa analyyseissa vaikuttanut samalla lailla.

Tulokset vahvistavat näyttöä liikunnan ja hyvän fyysisen kunnon terveyshyödyistä ja osoittavat niiden ainakin osittain kumoavan lihavuuteen liittyviä haittoja. Naisten osalta ilmiötä pitää kuitenkin selvittää vielä lisää, tutkijat kirjoittavat.Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Journal of the American Heart Association 2021;10:e19605)https://doi.org/10.1161/JAHA.120.019605

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla