Eteisvärinä-rytmihäiriötä sairastavat ovat alttiita aivoverenkiertohäiriöille, mutta riskiä voidaan pienentää veren hyytymistä hillitsevällä lääkityksellä. Tuoreen tutkimuksen perusteella lääkitykseen saattaa kuitenkin liittyä haittoja, jos potilas on iäkäs ja hänellä on todettu muistin tai muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymä.Tulosten perusteella hyytymisen estolääkitystä käyttävät potilaat, joiden kognitiiviset mielentoiminnot olivat heikentyneet, saivat vakavan verenvuodon tai menehtyivät kaksi kertaa todennäköisemmin seurannan aikana. Tämä havaittiin verrattuna potilaisiin, joiden kognitiiviset mielentoiminnot olivat kunnossa. Yhteys koski sekä uusia suun kautta otettavia lääkkeitä että vanhempaa varfariinilääkettä.Tutkijat selvittivät myös lääkitysten vaikutuksia potilaisiin, jotka olivat iän myötä haurastuneet, mutta heille ei tullut haittavaikutuksia sen enempää kuin muille potilaille. Tulokset viittaavat hyytymisen estolääkityksen haittavaikutusten olevan yleisempiä iäkkäillä potilailla, joiden kognitiiviset mielentoiminnot ovat heikentyneet, mutta havainnot pitää varmistaa suuremmissa ja laadukkaammissa tutkimuksissa. Joka tapauksessa tulokset viittaavat siihen, että tätä potilasryhmää olisi syytä seurata tavallista tarkemmin hyytymisen estolääkitysten haittojen varalta.Tutkimus julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä, ja siihen osallistui 1 200 keskimäärin 76-vuotiasta eteisvärinäpotilasta. Hyytymisen estolääkitystä sai 86 prosenttia ja kognitiiviset mielentoiminnot olivat heikentyneet 42 prosentilla. Potilaita seurattiin keskimäärin kahden vuoden ajan.Eteisvärinä on rytmihäiriöistä yleisin, ja sitä potee joka kymmenes yli 65-vuotias. Eteisvärinä suurentaa aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa ja aiheuttaa mm. sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä. Veren hyytymistä hillitsevä lääkitys pienentää aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa.

Uutispalvelu Duodecim(Journal of the American Geriatrics Society 2023;DOI:10.1111/jgs.18079)https://doi.org/10.1111/jgs.18079

(000.000) 2023 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla