Verenpainetaudin intensiivinen hoitaminen usealla verenpainelääkkeellä voi suurentaa munuaisongelmien vaaraa, mutta hoidosta saatavat sydänhyödyt ovat todennäköisesti suurempia, tuore tutkimus osoittaa.Tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä, ja se perustuu 6 700 verenpainepotilaan kolmivuotiseen seurantaan. Osana tutkimusta puolet potilaista sai intensiivistä hoitoa, jonka tavoitteena oli laskea heidän systolinen verenpaineensa alle 120 mmHg:n tasolle. Toisessa ryhmässä tavoite oli maltillisempi 140 mmHg.
Kolmen kuukauden välein tehtävät mittaukset osoittivat munuaisten toiminnan heikentyneen useammalla intensiivistä hoitoa saaneella kuin tavanomaisesti hoidetulla. Varsinainen krooninen munuaistauti todettiin neljällä prosentilla intensiivisesti hoidetuista, kun verrokkiryhmässä sairastui vain prosentti.
Samaan aikaan intensiivisellä hoidolla oli kuitenkin huomattava positiivinen vaikutus potilaiden sydänoireisiin ja kuolleisuuteen. Kolmen vuoden seurannassa intensiivisen hoidon ryhmäläisistä 5 prosenttia sairastui tai menehtyi sydän- ja verisuonitautioireeseen, kun tavallista hoitoa saaneista niin kävi 7 prosentille.
Tulokset viittaavat intensiivisen verenpainehoidon olevan useimmille potilaille paikallaan, mutta munuaishaitat on silti hyvä pitää mielessä. Intensiivinen hoito voi edellyttää jopa kolmen tai neljän verenpainelääkkeet samanaikaista käyttöä, joten yksittäisen potilaan riskien arvioiminen voi olla vaikeaa.
Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Internal Medicine 2017;DOI:10.7326/M16-2966)http://annals.org/aim/article/2652565/effects-intensive-systolic-blood-p...

(2017919) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla