Kuva: <span class="photographer">Jani Laukkanen</span>
Kuva: Jani Laukkanen

Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas, 58, puhuu ilmastonmuutoksen torjumisesta, mutta ei halua pelotella. Maailmanlopun toitottajat saavat häneltä tyrmäyksen.

– Maailma ei ole tuhoutumassa, mutta olosuhteet muuttuvat sen joissakin osissa haastaviksi, sanoo Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas. 

Miestä on uskominen, sillä hän on maailmalla vaikutusvaltainen ilmastoguru ja YK:n korkeimmassa asemassa oleva suomalainen. Hänen johtamansa järjestön tehtävänä on tuottaa laadukasta tietoa maailman säästä, ilmastosta ja vesivarojen tilasta. Hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n sihteeristö toimii sekin hänen alaisuudessaan. 

– Maapallo on mielettömän hieno järjestelmä, sitä kannattaa varjella. Vastaavaa insinööritaidon näytettä ei ole löytynyt muualta, vaikka sellaista on etsitty kuumeisesti, Taalas sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tieto auttaa – pelottelu ei

Ilmastonmuutos herättää ahdistusta, erityisesti nuorissa, ja nuorten puolesta. Suomessa tilannetta ei helpota marraskuun säätyypin jatkuminen läpi talven. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Petteri Taalas muistaa ahdistuksen omasta nuoruudestaan. Silloin marssittiin rauhan puolesta ja pelättiin ydinsotaa. Taalas  ja hänen tyttöystävänsä, nykyinen vaimo, eivät aikoneet hankkia lapsia, sillä he eivät nähneet jälkipolville tulevaisuutta.

Toisin kävi. Ydinsotaa ei tullutkaan ja pariskunnalle syntyi viisi lasta.

– En puhuisi ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä, jos en uskoisi siihen. Aikaa se vaatii, mutta on mahdollista. Tieteellisten faktojen kertominen toimii muutoksen moottorina paremmin kuin pelottelu. Onnistumme, mutta vain maailmanlaajuisin toimenpitein. Kaikkien osallistumista tarvitaan.

Lue lisää Petteri Taalaksen ajatuksista Hyvä terveys -lehden numerosta 1/2020!

Ilmaston lämpenemisestä ei ole minkäänlaista tieteellistä näyttöä. Kaikki perustuu mallinnuksiin, joista oleelliset asiat on eliminoitu. Kukaan ei kiellä etteikö ilmasto muuttuisi, mutta ihmisten osuus on niin pientä, ettei nykyiset mittausmenetelmät pysty sitä edes tunnistamaan.

Koko valhe perustuu ihmisen aiheuttamaan CO2 pitoisuuteen, joka on 18 ppm kokonaispitoisuuden ollessa 400 ppm. Vaikka tuo kaikki ihmisen aiheuttama poistettaisiin, niin sitä olisi mahdoton edes mitata lämpötiloissa. Toisaalta vaikka pitoisuus kohoisi nelinkertaiseksi nykyisestä 1600 ppm, niin sen vaikutus teoriassa olisi max 0,1 astetta, koska hiilidioksidin absortointikyky auringon säteilystä on täynnä jo nykyisillä pitoisuuksilla.

Mutta se on totta, että ihminen muutoin olemassaolollaan tuhoaa ja saastuttaa koko maapallon piloille.

Ihmisiä on vain 0,01 prosenttia kaikesta elämästä, mutta olemme jo tuhonneet 83 prosenttia luonnon­varaisista nisäkkäistä ja puolet kaikista kasveista.

Väestön räjähdysmäinen kasvu on oikeasti ongelma, joka pitäisi saada pysähtymään.

Maailman väkiluku ylitti 7 miljardia vuonna 2011. YK:n väestörahasto arvioi väkiluvun nousevan vuonna 2050 jo yli 9,3 miljardiin.

https://www.ossitiihonen.com/2020/01/06/sata-vuotta-sitten-oli-yhta-lamm...

  • ylös 31
  • alas 25
Vierailija

Miksi se pitäisi pysäyttää? Ihmisen toimiin on jo liian myöhäistä puuttua ja kukaan ei oikeasti halua tehdä mitään tai luopua mistään. Paitsi paasaajat osaavat kyllä tehdä lisää saastuttajia pallolle tallaamaan. Tämä ilmastonmuutos ja siihen liittyvä tratteri mediassa on uusi eiitin jujutus, jossa rahat kerätään köyhiltä pois parempiosaisten taskuun.

  • ylös 28
  • alas 19
Sisältö jatkuu mainoksen alla