Erilaiset uniongelmat ovat yleisiä pikkulapsilla, mutta jos ongelmat ovat vaikeita ja jatkuvia, ne voivat olla merkki ahdistuneisuusalttiudesta myöhemmin lapsuudessa. Tieto käy ilmi australialaistutkimuksesta, jossa 1 500 äitiä ja heidän lastaan seurattiin kymmenen vuoden ajan.Tulosten valossa alle vuoden ikäisenä jatkuvista univaikeuksista kärsineet lapset potivat erilaisia tunne-elämän häiriöitä muita enemmän neljävuotiaana ja kymmenvuotiaana. Kymmenvuotiaana heillä oli todettu ahdistuneisuutta, eroahdistusta tai fyysisen vahingoittumisen pelkoa noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin lapsilla, jotka olivat nukkuneet hyvin alle vuoden ikäisenä.

Uniongelmien lisäksi muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin, mutta samansuuntaisia havaintoja on tehty myös aiemmissa tutkimuksissa. Tutkijat pitävätkin mahdollisena, että jatkuvat univaikeudet voivat olla merkki lapsen alttiudesta sairastua etenkin ahdistuneisuuteen myöhemmin elämässään.Tutkimus julkaistiin Archives of Disease in Childhood -lehdessä. Lapsista 20 prosentilla oli uniongelmia alle vuoden ikäisenä jatkuvasti, 55 prosentilla silloin tällöin ja loput nukkuivat normaalisti. Uniongelmilla tarkoitettiin esimerkiksi toistuvaa heräilyä ja vaikeuksia nukahtaa ilman aikuisen apua.Uutispalvelu Duodecim(Archives of Disease in Childhood 2020;DOI:10.1136/archdischild-2019-318014)https://doi.org/10.1136/archdischild-2019-318014

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla