Se on se ikä, monet voivottelevat, kun paino nousee. Tosiasiassa syyt kilojen kertymiseen voivat johtua elintavoista - ja stressistä.

Vuosien kertyessä painonhallinta vaikeutuu hidastuneen aineenvaihdunnan myötä, kokee moni. Kiloja on voinut kertyä kuin huomaamatta, vaikka söisi mielestään terveellisesti.

Painonhallinta voi tuntua vaikealta, kun nuoruus alkaa olla takanapäin. Ikä on silloin helppo selitys. Mutta pitääkö se paikkansa?

Asiantuntijoiden mukaan ei. Itse asiassa aineenvaihdunta ei hidastu ainakaan kolmi-nelikymppisenä vielä juuri lainkaan.  

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oikeampi selitys on yleensä stressaava elämäntilanne ja elintavat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ikä ei ole syntipukki

Onko siis enää paluuta aikaan, jolloin keho oli timmi ja jaksava, eivätkä allit hyllyneet? Miten ikä vaikuttaa painonhallintaan ja energiankulutukseen ihan oikeasti?

Ei kovinkaan dramaattisesti eikä nopeasti, toppuuttelevat ravitsemusasiantuntijat. Paino ei suinkaan ole kuin juna, joka etenee vääjäämättä kohti huippuaan.

On totta, että parikymppinen saa usein nukkua ja liikkua silloin, kun haluaa, ja ehtii kiinnittää omaan hyvinvointiinsa huomiota. Tämä kaikki vaikuttaa painonhallintaan.

Oma jaksaminen onkin painonhallinnan ehdoton edellytys. Jos paukut ovat loppu ja stressi kova, on varmaa, että haasteita tulee, aineenvaihdunnasta huolimatta.

Syyllinen alkaa s:llä

Monen riesana oleva arkipäiväinen asia, stressi, on painonhallinnan vihollinen. Kuormittuneena ja väsyneenä on turha yrittää laihduttaa.

Stressi vaikuttaa meihin monella mekanismilla. Jos on koko ajan väsynyt, ei ole voimia liikkua. Kiireessä terveellinen syöminen helposti unohtuu ja tulee sorruttua naposteluun.

Myös elimistön hormonaalinen toiminta muuttuu stressin vaikutuksesta, esimerkiksi rasvan hyödyntäminen energiaksi vaikeutuu. Tämä hankaloittaa painonhallintaa entisestään.

Jaksamattomuuden vaikutuksista ollaan tietämättömiä. Luullaan virheellisesti, että aineenvaihdunta on huonoa tai lihasmassa on heikentynyt vääjäämättä ikääntymisen myötä.

Satsaa hyvinvointiin

Ensimmäiseksi kannattaakin satsata omaan hyvinvointiinsa. Saisinko levättyä enemmän?

Jos töissä on kiireitä, voisinko vähentää kotitöitä tai tilata joskus vaikka valmisruokaa arjen helpottamiseksi?

Ruuhkavuosissa moni uhriutuu ja ajattelee, että näin tämä nyt on. Mutta jos saa kohennettua voimavarojaan pienilläkin teoilla, on mahdollisuuksia laihduttaa. Piipussa oleva ei tähän kykene.

Siis: kiireen keskelläkin yritä levätä, liikkua ja syödä terveellisesti.

Kun oma jaksaminen on kunnossa ja stressi vähentynyt, painokin voi alkaa laskea.

Asiantuntijana ravitsemusasiantuntija Patrik Borg

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

 

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla