Diabetesta sairastavien ei välttämättä tarvitse olla jatkuvalla dieetillä laihtuakseen ja saadakseen verensokerinsa kuriin. Tuoreen tutkimuksen perusteella samat tulokset voi saada kahdella intensiivisellä dieettipäivällä viikossa.Tutkimuksessa hieman alle sata tyypin 2 diabetesta sairastavaa rajoitti energian saantinsa 500–600 kilokaloriin kahtena päivänä viikossa tai 1 200–1 500 kilokaloriin joka päivä vuoden ajan. Kaikki osallistujat olivat lihavia tutkimuksen alkaessa, ja viikkotasolla energian saanti oli sama kummassakin tutkimusryhmässä.Kun tutkijat vertasivat osallistujia seurannan päätteeksi, he havaitsivat veren glukoositasapainosta kertovan HbA1c:n pitoisuuden parantuneen yhtä paljon kummassakin dieettiryhmässä. Myös painonkehitys oli ryhmissä samanlainen, tulokset osoittivat. Muitakaan merkittäviä eroja ei ilmennyt.Tulokset ovat hyvin mielenkiintoisia, ja ne viittaavat muutaman intensiivisen dieettipäivän viikossa voivan riittää parantamaan diabeetikoiden terveydentilaa. Varsinkin potilailla, joilla on ollut vaikeuksia noudattaa jatkuvaa laihdutuskuuria, kahden päivän dieetti voisi suoda saman hyödyn helpommalla. Potilaat saivat itse päättää, minä päivinä he olivat dieetillä ja milloin söivät normaalisti.Aiempien tutkimusten perusteella suurin piirtein kaikki laihdutuskuurit voivat olla tehokkaita, mutta potilaat harvoin noudattavat niitä riittävän tunnollisesti. Nyt julkaistussa tutkimuksessa lähes kaikki potilaat pysyivät dieeteillään kolmen kuukauden ajan, mutta sen jälkeen tunnollisten osuus putosi noin 40–50 prosenttiin kummassakin ryhmässä. Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Network Open 2018;1:e180756)https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2688344

(2018913) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Avioliitossa ja pitkissä parisuhteissa olevien tiedetään säästyvän monilta sairauksilta muita todennäköisemmin. Nyt tämä on jälleen varmistettu ainakin sydän- ja verisuonitautien sekä aivoverenkiertohäiriöiden osalta. Tuoreessa Heart-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 34 aikaisemman tutkimuksen ja yli kahden miljoonan osallistujan tietoihin.Tulosten mukaan eronneet, ikänsä naimattomana olleet ja leskeytyneet sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin noin 40 prosenttia todennäköisemmin kuin naimisissa olevat. He myös menehtyvät sepelvaltimotautiin, sydänkohtauksiin ja aivoverenkiertohäiriöihin todennäköisemmin.Noin 80 prosenttia sydän- ja verisuonitaudeista liittyy perinteisiin riskitekijöihin, kuten korkeaan ikään, verenpaineongelmiin, diabetekseen ja tupakointiin, mutta loput 20 prosenttia on epäselvempiä tapauksia. Ainakin osa tästä 20 prosentista voikin tulosten valossa selittyä potilaiden parisuhdetilanteella. Tämä olisi hyvä huomioida, kun sairastumisriskejä arvioidaan.Avioliittoon ja pitkiin parisuhteisiin liittyvää suojavaikutusta on selitetty monilla seikoilla, ja luultavasti se on yhdistelmä useita tekijöitä, jotka yhdessä parantavat potilaan ennustetta. Parisuhteessa elävät mm. hakeutuvat hoitoon varhemmin ja noudattavat hoitojaan paremmin kuin yksin elävät. Lisäksi elintavoissa on usein eroja. Uutispalvelu Duodecim(Heart 2018;DOI:10.1136/heartjnl-2018-313005)http://doi.org/10.1136/heartjnl-2018-313005

(2018919) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Uutispalvelu Duodecim esittelee uusimpia lääketieteellisiä tutkimuksia ja niiden tuloksia syyskuusta alkaen viikoittain ilmestyvinä tiiviinä videouutisina. Uutiset pureutuvat myös ajankohtaisiin ja keskustelua herättäviin lääketieteellisiin teemoihin ja tutkimukseen niiden taustalla.Ensimmäisessä uutiskoosteessa tutustutaan Itämeren ruokavalioon ja kuullaan hyvän fyysisen kunnon vaikutuksista keski-ikäisten miesten eliniän ennusteeseen.Videouutiset ilmestyvät keskiviikkoisin ja niitä voi seurata Uutispalvelun YouTube-kanavalla.

(000.000) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.