Kananmunien syöminen ei suurenna sepelvaltimotaudin vaaraa ja saattaa jopa pienentää aivoverenkiertohäiriöiden riskiä, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Nutrition -lehdessä.

Kananmunien uskottiin pitkään altistavan sydänoireille, koska ne sisältävät paljon kolesterolia. Ravinnon kolesterolin ajateltiin ennen nostavan veren kolesterolipitoisuuksia ja sitä kautta myös lisäävän sydänoireita, mutta tutkimustiedon lisääntyessä vaikutus on osoittautunut korkeintaan vähäiseksi.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat vuosina 1982–2015 tehtyjen kananmunatutkimusten aineistoihin, jotka koostuvat sepelvaltimotaudin osalta 280 000 potilaan ja aivoverenkiertohäiriöiden osalta 300 000 potilaan tiedoista.

Analyysin perusteella päivittäinenkään kananmunien syöminen ei suurentanut vaaraa sairastua sepelvaltimotautiin, mutta liittyi sen sijaan 12 prosenttia pienempään riskiin sairastua aivoverenkiertohäiriöihin.

Yhdysvaltalaisten havainnot ovat samansuuntaisia monien viimeaikaisten tutkimusten kanssa, mutta aivoverenkiertohäiriöiden osalta tuloksiin kannattaa suhtautua varoen. Yksi syy tähän on tutkimuksen rahoitus, joka tuli osittain yhdysvaltalaiselta kananmunantuottajien etuja ajavalta järjestöltä. Rahoittajien intressit voivat välillä näkyä tutkimusten tuloksissa.

Sepelvaltimotaudin osalta tulokset sen sijaan vahvistavat aikaisempiin tutkimuksiin perustuvaa nykykäsitystä, jonka mukaan kananmunat eivät suurenna niitä säännöllisesti nauttivien sydänriskejä. On silti mahdollista, että riskejä ilmaantuu, jos kananmunien syönti on erittäin runsasta.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American College of Nutrition 2016)
http://www.americancollegeofnutrition.org/content/the-journal

Leikkauskuolleisuus edelleen suurta Afrikassa – leikkauksen jälkeinen hoito avainasemassa

Leikkauspotilaiden kuolleisuus on yhä hälyttävän suurta monissa Afrikan maissa, tuore 25 maata kattava selvitys osoittaa. Merkittävä osa kuolemista johtuu resurssipulasta ja leikkauksen jälkeisen hoidon puutteista. Tutkimus julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.
Tulosten perusteella joka viidennelle leikkauspotilaalle kehittyi jokin leikkauksen jälkeinen komplikaatio, ja näistä potilaista joka kymmenes menehtyi komplikaatioonsa. Verrattuna kansainväliseen keskiarvoon potilaiden riski menehtyä oli kaksinkertainen. Afrikkalaispotilaat olivat nuorempia ja parempikuntoisia kuin leikkauspotilaat keskimäärin ovat, mikä tekee kuolleisuusluvuista vielä huolestuttavampia. Valtaosa kuolemista olisi myös voitu välttää paremmalla leikkauksen jälkeisellä hoidolla. Yleisin tehty leikkaus oli keisarileikkaus (30 %), ja suurin osa leikkauksista oli kiireellisiä.Tutkijat näkevät heikon tilanteen taustalla kirurgien, synnytyslääkärien ja anestesialääkärien vähyyden sekä sairaaloiden ja tehohoidon puutteet. Tutkimuksen 25 maassa oli keskimäärin 0,7 erikoislääkäriä sataatuhatta asukasta kohden, kun riittävä määrä olisi noin 20–40, tutkijat kirjoittavat.Analyysi perustuu 250 sairaalan ja yli 11 000 potilaan tietoihin.Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2018;DOI:10.1016/S0140-6736(18)30001-1)https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)30001-1

(2018118) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Runsaasti kasviksia ja vähän rasvaa sisältävä ruokavalio voi tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan auttaa diabeteksen lykkäämisessä. Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio ehkäisee myös sairastumisia, tutkimuksista tiedetään.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa 49 000 keskimäärin 62-vuotiasta naista satunnaistettiin kahdeksaksi vuodeksi joko verrokkiryhmään tai koeryhmään, jossa vähennettiin rasvan käyttöä ja lisättiin kasvisten, hedelmien ja täysjyväviljojen syöntiä. Naisia seurattiin keskimäärin 17 vuotta.Ruokavaliotaan terveellisempään suuntaan muuttaneista naisista selvästi harvemmat joutuivat aloittamaan insuliinilääkityksen seurannan aikana, tulokset osoittivat. Suurin vaikutus nähtiin naisilla, joilla oli vyötärölihavuutta ja useita metabolisen oireyhtymän osatekijöitä tutkimuksen alussa. Ruokavaliomuutokset paransivat myös glukoositasoja.Yhdysvaltalaisten tulokset korostavat ruokavalion merkitystä diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa. Samalla pienenee myös monien muiden sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien riski. Ruokavalion lisäksi myös liikunta on tärkeää diabeteksen ehkäisyssä.Tutkimuksen tulokset julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim (Diabetes Care 2017;DOI:10.2337/dc17-0534)http://care.diabetesjournals.org/content/early/2017/12/22/dc17-0534

(2018118) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.