Riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin voi pienentyä, jos ruokavalioon lisää kaurapuuroa ja muita kauratuotteita. Tiedot käyvät ilmi 59 tutkimuksen meta-analyysista.Tulosten perusteella kauran lisääminen ruokavalioon alensi kokonaiskolesterolia, LDL-kolesterolia, glukoositasoja, painoindeksiä ja painoa ja pienensi vyötärön ympärystä. Tämä havaittiin verrattuna koehenkilöihin, jotka eivät saaneet kauralisiä. Potilaiden muu ruokavalio ei vaikuttanut tuloksiin.Kauran lisääminen saattoi vaikuttaa myös verenpaineeseen ja tulehdusmerkkiaineisiin, mutta tältä osin tulokset olivat epävarmoja ja pitää varmistaa lisätutkimuksissa. Tutkimuksiin osallistuneet olivat suhteellisen terveitä, joten kauran vaikutuksia olisi hyvä selvittää myös riskipotilailla.

Kauran hyödyt selittyvät todennäköisesti sen sisältämillä terveellisillä ravintokuiduilla, mutta myös muut tekijät voivat selittää tuloksia.Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(European Journal of Nutrition 2022;61:1749–1778)https://doi.org/10.1007/s00394-021-02763-1

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla