
Olemme olleet yhdessä parikymmentä vuotta. Mieheni tunnusti, että hän ja meille rakkaan ystäväpariskunnan vaimo ovat olleet rakastuneita toisiinsa pari vuotta, seksiä suhteessa ei ole vielä ollut. Mieheni rakastaa yhä myös minua ja ystäväni miestään. Nyt olemme laittaneet perheidemme välit poikki, eikä kellään ole enää kivaa. Olen miettinyt, palaisiko onni, jos jakaisin mieheni ystäväni kanssa. Mieheni ei hyväksy tätä ja uskoo olevansa aina rakastunut ystäväämme. Haluaisin kysyä: Kestääkö rakastuminen, jos rakastetustaan joutuu eroon keskellä suurinta huumaa ilman täyttymystä? Vai sammuttaisiko yhteydenpito tunteet? Onko polyamorismi oikeasti mahdollista? Saammeko takaisin ystävyyden vai onko ero ehdoton, jos haluamme liittojemme säilyvän?”
Hannahin tahraton mieli ja sisarien sietämätön keveys
On mahdollista olla ihastunut useaan ihmiseen yhtä aikaa ja rakastaakin montaa samanaikaisesti. Rakastunut voi kuitenkin olla vain yhteen kerrallaan. Rakastuneen tunteet suuntautuvat tiiviisti yhteen, minkä vuoksi polyamoriset suhteet sopivat paremmin tilanteisiin, joissa ollaan pelkästään ihastuneita tai joissa rakastumiset ovat yksipuolisia.
Romanttisten tunteiden vahvistuminen tai sammuminen ei riipu niinkään siitä, onko suhteessa harjoitettu seksiä. Voimakkaiden tunteiden kannalta keskeisempää on oikeanlainen toivon ja epätoivon yhdistelmä. Tunteet ovat vahvimmillaan, kun koetaan, että vastavuoroisuus on mahdollista muttei olla siitä aivan varmoja.
Lisäksi suhde on oltava toteutettavissa; liian isojen käytännöllisten esteiden edessä suuretkin tunteet tasaantuvat.
Tunne tosin on yksinkertaistava sana kuvamaan rakastumista, sillä kyse ei ole vain tunteista, vaan koko ajatusmaailmaa tai maailmoja hallitsevasta pakkomielteestä.
Ennemmin tai myöhemmin rakastuminen yleensä loppuu tai muuntuu enemmänkin kiintymykseksi ja rakastamiseksi. Vain poikkeustapauksissa henkilöt voivat pysyä toisiinsa rakastuneina vuosikymmeniä, jopa loppuelämänsä. Sitä, miksi joskus niin tapahtuu, ei toistaiseksi tiedetä. Omilla teoilla voi vaikuttaa asiaan muttei ehkä ratkaisevasti – rakastumista kun ei tietoisilla päätöksillä sen paremmin aikaansaada kuin lopetetakaan.
Rakastumisen prosessi voidaan päättää parhaiten, kenties ainoastaan, katkaisemalla yhteydenpito rakastuneiden välillä kokonaan. Intohimo voi päättyä myös havaittuun epäsuhtaan, jos vain toinen onkin ollut rakastunut. Myöhemmin suhteen voi kaataa myös epäsopivuus. Onhan mahdollista hullaantua ihmiseen, jonka kanssa ei suurten tunteiden lisäksi ole muuta yhteistä.
Ero niin ikään on prosessi. Vielä senkin jälkeen kun päätös siitä on tehty, eron toteuttaminen voi olla vaikeaa. Irtautuminen ei ole yksinkertaista, sillä puolisoa saatetaan yhä rakastaa – luopumisen surun ja rakastumisen euforian vuoksi jopa aiempaa enemmän.
Lisäksi erotessa on usein luovuttava osasta ihmissuhteita ja muuta tuttua elinpiiriä. Vaikeaksi muutoksen voi tehdä myös halu miellyttää ja välttää teon muissa herättämä viha ja närkästys. Vastuun kantaminen tästä kaikesta on raskasta, minkä vuoksi lopullista eroa usein pitkitetään tai odotetaan, että joku muu tekisi ratkaisun.
Näin eteenpäin
- Unohda ideasi: miehesi ja ystäväsi väliaikainen ero sen paremmin kuin teidän neljän yhteydenpitokaan tuskin hälventäisi heidän tunteitaan.
- Rakastuneet keskittyvät toisiinsa, joten monisuhteisuuskaan tuskin olisi toimiva ratkaisu.
- Pysyvämpi ero ystäväpariskunnasta lienee liittojenne paras pelastus – olettaen, että miehesi ja ystäväsi ovat valmiita uhraamaan suhteensa.
Sanna Aulankoski
psykologi ja psykoterapeutti
Kysy psykologilta
Lähetä kysymys Hyvän terveyden psykologeille Sanna Aulankoskelle ja Mikael Saariselle täältä.
Aika ammattitaidotonta psykologilta väittää, ettei rakkaus ole mahdollista useamman ihmisen välillä. Tai ylipäätään puuttua siihen, mikä on toisen suhteessa paras ratkaisu lyhyen kuvauksen perusteella.
Omasta kokemuksestani voin sanoa, että vaimoni on ollut yli 10 vuotta rakastunut myös meidän yhteiseen ystäväämme. Eikä tilanne ole koskaan suhdettamme uhannut. Vaikka alkuun asia aiheuttikin mustasukkaisuutta ja epävarmuutta, nyt nauramme tilanteelle yhdessä. Olen myös itse polyamorinen.
Meistä kukaan ei kuitenkaan pysty oikeasti vastaamaan siihen, kestäisikö kysyjän liitto kasassa, mikäli suhteeseen tulee useampi ihminen. Tai kestääkö se kasassa, jos toisen osapuolen rakkaus kielletään. Vaikka kysyjän mies suostuisikin luopumaan toisesta rakkaastaan, voi eroon pakottaminen pilata suhteen.
Psykologin voi kuvitella ammattinsa puolesta ymmärtävän vastuunsa ja sen, että hän voi antaa ohjeita ratkaisujen lyötämistä varten. Hänen tehtävänään ei ole päättää, mikä on mahdollista tai mahdotonta toisen ihmisten suhteista.
Hyvä Hannahin tahraton mieli (mahtava nimimerkki muuten!), toivottavasti luet tämän kommentin. Haluan nimittäin kertoa, ettei vastaajan näkemys millään tavoin kuvaa psykologien yleistä näkemystä polyamoriasta tai perustu tieteellisesti tutkittuun tietoon. Olen itse psykologian opiskelija, ja tiedän useammankin psykologin, jotka itsekin elävät onnellisessa ja tyydyttävässä polyamorisessa suhteessa. Kannattaa toimia sen mukaan, mikä tilanteen eri osapuolille tuntuu parhaalta, eikä mennä vain perinteisten normien mukaan, jos se ei tunnu hyvältä.
Psykologi Aulankoskelle haluan lähettää sellaisia terveisiä, että olen kovin pahoillani luettuani ammattikuntani edustajan tällä tavoin mitätöivän ja patologisoivan tuhansien, globaalisti jopa miljoonien onnellisten ihmisten rakkaussuhteet. Polyamorisilla ihmisillä on muutenkin vaikeuksia hakea psykologista apua, koska he psykologien osalta kokevat niin paljon syrjintää ja suhteidensa vähättelyä. Näin siis sellaisissakin tilanteissa, joissa apua on haettu aivan muuhun kuin polyamoriaan liittyen. Olen kuullut useammastakin surullisesta tapauksesta, jossa polyamorinen ihminen on tästä syystä jättänyt hakematta psykologista apua, jota hän olisi tarvinnut. Tällaiset psykologien ulostulot entisestään pahentavat polyamoristen ihmisten vierastusta ammattikuntaamme kohtaan.
terveisin anonyymi psykologian kandidaatti Helsingin yliopistosta