Keuhkosyöpä kannattaa leikata mahdollisimman pian – viivästykset heikentävät ennustetta

Jo muutaman kuukauden viivästys keuhkosyövän leikkaamisessa heikentää potilaan ennustetta, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Havainto on huolestuttava etenkin nyt, kun koronavirusepidemia on vaikeuttanut potilaiden hoitoja.Tulokset julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja ne perustuvat 10 000 varhaisessa vaiheessa olevaa ei-pienisoluista keuhkosyöpää sairastavan kuusivuotiseen seurantaan.

Valtaosa potilaista leikattiin kolmen kuukauden sisällä syövän toteamisesta, mutta kolmannes pääsi hoitoon vasta myöhemmin. Seurannan aikana näiden potilaiden keuhkosyöpä uusiutui todennäköisemmin ja he myös menehtyivät nuorempina, tutkijat havaitsivat.Viime vuonna julkaistiin suuri meta-analyysitutkimus, joka päätyi samansuuntaisiin tuloksiin. Yli 1,2 miljoonan potilaan tietoihin perustuva tutkimus osoitti jo muutaman viikon viivästyksen heikentävän syöpäpotilaiden ennusteita.Koronavirusepidemian takia myös syöpäseulontoja on monissa maissa keskeytetty tai lykätty. Tämän vuoksi syöpädiagnooseja tehdään tavallista myöhemmin, mikä todennäköisesti tulee lisäämään syöpäkuolemia. Myös Suomessa syöpäseulontoja on keskeytetty monissa kunnissa koronavirusepidemian takia. Käytännöt kuitenkin vaihtelevat kunnittain. Epidemian takia ihmiset myös arkailevat seulontoihin menoa, vaikka niitä järjestettäisiin.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Network Open 2021;DOI:10.1001/jamanetworkopen.2021.11613)https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2780403

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla