Korkea verenpaine uhkaa erektiota, koska se vaurioittaa myös siittimen verisuonia. Kaikki verenpainelääkkeetkään eivät ole harmittomia potenssin kannalta. Lue sydänlääkärin neuvot.

Voiko korkeaan verenpaineeseen ja rytmihäiriöihin määrätty Bisoprolol (beetasalpaaja) aiheuttaa pysyvän impotenssin? Onko olemassa korvaavaa lääkettä, jolla ei ole tätä haittavaikutusta?

Asiantuntija vastaa:

BISOPROLOLI kuuluu beetasalpaajien lääkeryhmään ja sitä käytetään rytmihäiriöiden, verenpaineen, sepelvaltimotaudin ja sydämen vajaatoiminnan hoidossa.

Bisoprololi on toisen polven beetasalpaaja ja ollut käytössä kolmisenkymmentä vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Bisoprololin on osoitettu heikentävän peniksen verenkiertoa, ja se voi todellakin aiheuttaa impotenssia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pysyvästä impotenssista en sen sijaan löytänyt julkaistuja tutkimuksia eivätkä omat kokemukseni potilaiden hoidossa ole herättäneet tällaista ajatusta.

Beetasalpaajista bisoprololia ongelmallisempana impotenssin suhteen pidetään vanhempia beetasalpaajia, kuten propranololia.

Nebivololi on kolmannen polven beetasalpaaja. Pienehkössä sadan potilaan tutkimusaineistossa nebivololi ei heikentänyt peniksen verenkiertoa.

Karvediloli taas näyttäisi huonontavan peniksen verenkiertoa, kuten muutkin beetasalpaajat, eikä tutkimuksessa vaihto bisoprololista karvediloliin vähentänyt erektiohäiriötä.

Kokemus lääkkeestä muodostuu paljon myös ennakkotiedon pohjalta.

Jo 2003 julkaistussa tutkimuksessa osoitettiin, että beetasalpaaja atenololin käyttäjien raportoima erektiohäiriö nousi 10-kertaiseksi, jos satunnaistetussa tutkimuksessa potilas tiesi saavansa atenololia ja sai informaation sen mahdollisesti aiheuttamasta erektiohäiriöstä verrattuna ryhmään, joka ei tiennyt lääkkeen nimeä eikä sen mahdollista haittavaikutusta.

Hoitamaton verenpainetauti johtaa verisuonten seinämävaurioon, ja se on merkittävä erektiohäiriöiden syy. Verenpainetaudin hyvä hoito ehkäisee siten myös erektiohäiriöitä.

Nykyisin käytettävissä on monia verenpainelääkkeitä, joiden sivuvaikutukset ovat vähäisiä ja yleensä löydetäänkin kullekin potilaalle sopiva lääkitys.

Erektiohäiriölääkkeenä parhaiten tunnettu sildenafiili kehitettiin alun perin verenpainelääkkeeksi.

Sen tutkimuksissa havaittiin, etteivät miespotilaat palauttaneet osaksi käytettyjä lääkepaketteja tutkijoille. Lopulta selvisi, että lääkkeellä on erektiohäiriötä korjaava vaikutus.

Joissakin rytmihäiriöissä ja sydämen vajaatoiminnassa beetasalpaaja on olennainen osa lääkitystä. Sen aiheuttamasta ongelmasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri ja sisätautiopin dosentti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

uskomukseni mukaan jokainen joka syö verenpainelääkeitä,on verenpainetauti,kärsii myös lääkeen aiheuttamasta erektioongelmasta,kun lääke mutaa verenkiertoa,jonka tunistaa alaraajojen kylmyytenä,neulottumisena,turvotuksena,jotka ovat tyypiliset kaikille.lisäksi haluaisin sanoa,että suurimaksi osaksi pystytään hoitamaan oireita-lääkeillä,paras ratkaisu olisi elintavat,paino,syöminen,jolla saadaan liikunan kanssa paras mahdolinen tulos,ja mahdolisuus lääkeestä luopumiseen,joloin monet vaivat häviävät-lievittyvät,toki lääkeiläkin on erot,mutta ise vaikuttava aine,on olenainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla