Couperosa helottaa kasvoilla, kun lämpötila vaihtuu äkillisesti, hikoilee tai on jännittävissä tilanteissa. Parhaiten auttaa suojaus, mutta peittäminenkin onnistuu.

Mikä punoituksen aiheuttaa?

Couperosaihossa pintaverisuonet ovat laajentuneet  ja ne kuultavat ihon läpi. Taipumus on perimässä, joka määrittää ihon rakenteen ja  hiusverisuonien seinämän vahvuuden.

Paljon voi vaikuttaa itsekin: iho kannattaa  suojata hyvin auringon UV-säteilyltä, viimalta ja pakkaselta. Myös kuumia ja pitkiä löylyjä  kannattaa saunoessa välttää. Stressaava elämäntilanne näkyy usein ihossa. Samoin tupakointi.

Miten couperosaihoa hoidetaan?

Hellin ottein ja miedoilla oman ihotyypin tai  herkän ihon tuotteilla. Iho puhdistetaan aamuin illoin. Puhdistus viimeistellään rauhoittavalla  ja kosteuttavalla kasvovedellä. jonka jälkeen lisätään voide. Punoittaviin kohtiin voiteen alle voi lisätä rauhoittavaa tai vahvistavaa seerumia tai täsmätuotetta. Punoitusta rauhoittavat, kosteuttavat naamiot ovat hyväksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ihoa voi myös kuoria, mutta rakeisia kuorintoja on hyvä välttää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos iho punoittaa yhtenäisemmin ja iholle nousee finnejä, kyseessä saattaa olla ruusufinni. Sen aiheuttajaa ei tiedetä, eikä yhtä tehokasta hoitomuotoa ole. Hormoneilla ja stressillä arvellaan olevan vaikutusta sen puhkeamiseen.

 

Mistä saa hoitoapua?

Ihonhoidon ei tulisi aiheuttaa stressiä, joten neuvoa kannattaa kysyä kosmetologilta. Hän ohjaa tarpeen mukaan lääkäriin. Tuotevinkkejä saa myös tavaratalojen ja apteekkien kosmetiikkaneuvojilta.

Hyvin voidessaan iho tuntuu miellyttävän rauhalliselta, ei kuumota, punoita tai lehahtele.

Voiko ihoa meikata?

Voi, sillä meikki on kuin vaatekerta keholle. Se suojaa ihoa ja verhoaa värieroja. Useissa meikkituotteissa on myös UV-suoja, mutta aurinkokaudella tarvitaan lisäksi korkeasuojakertoiminen voide. Se levitetään kosteusvoiteen jälkeen ennen meikkiä.

On tärkeää poistaa meikki huolella iltaisin kasvojenpuhdistusaineella, ettei se jää ärsyttämään ihoa.

Miten punaisuus piilotetaan?

Lievä punoitus verhoutuu hieman väripigmenttejä sisältävällä BB- tai CC-voiteella. Vahvempi punoitus peittyy runsaammin väripigmenttejä sisältävällä meikkivoiteella. Värivoiteet voi levittää siveltimellä, sormin tai painella meikkisienellä.

Vahvasti helottaviin kohtiin voi lisätä toisen kerroksen meikkivoidetta tai peiteainetta.

Kannattaa kokeilla myös punoitusta loiventavia meikinpohjustajia. Niitä voi käyttää yksinään tai värivoiteen alla.

Ihoa ei pidä meikata naamiomaiseksi, pieni punoitus näyttää luonnolliselta.

Pääseekö couperosasta eroon?

Lääkärit hoitavat couperosaa esimerkiksi laserilla. Yksittäisistä verisuonista voi päästä eroon myös kosmetologien tekemällä diatermiahoidolla.

Kumpikaan ei poista taipumusta couperosaan, joten pulma voi palata. ◆

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla