Suomalaistutkimuksen mukaan ei ole näyttöä siitä, että potilaiden kuulo voisi heikentyä koronavirusrokotuksen jälkeen. Tällaista on epäilty joidenkin tutkimusten perusteella, mutta näyttö on ollut epävarmaa.Tulokset julkaistiin JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery -lehdessä, ja ne perustuvat 5,5 miljoonan suomalaisen rekisteritietoihin vuosilta 2019–2022.

Rekisteritietojen avulla tutkijat selvittivät, kuinka paljon kuulon äkillisiä heikkenemisiä todettiin ennen koronaepidemiaa ja kuinka paljon rokotuksia seuraavien 54 päivän aikana.Ennen koronaepidemiaa vuosittain noin 19 suomalaista sadastatuhannesta sairastui äkilliseen kuulon heikkenemiseen, mutta tapaukset pysyivät samalla tasolla myös rokotusten jälkeen. Näin ollen koronavirusrokotukset eivät suurentaneet sairastumisriskiä, tutkijat toteavat.

Tutkimuksessa huomioitiin monia taustamuuttujia, kuten potilaiden ikä, sukupuoli, terveydentila ja sairaudet sekä terveydenhuoltopalveluiden käyttö, mitkä kaikki voivat vaikuttaa sairastumisriskiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aiemmissa tutkimuksissa taustamuuttujien vaikutuksia ei ole selvitetty yhtä kattavasti, ja tämä voi myös selittää erot tuloksissa. Tutkijat toivovat silti, että heidän havaintonsa varmistetaan lisätutkimuksissa, joissa kuulon heikkenemistä tarkastellaan laajemmin.Kuulon äkillinen heikkeneminen tarkoittaa tuntemattomasta syystä aiheutuvaa kuulon äkillistä tai puoliäkillistä huomattavaa heikkenemistä tai kuuroutumista, joka paranee usein itsestään.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery 2023;149:133–140)https://doi.org/10.1001/jamaoto.2022.4154

Sisältö jatkuu mainoksen alla

(000.000) 2023 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla