
Alkoholi ei mene vain päähän vaan löytää tiensä ihan joka sopukkaan kehossasi. Lue mitä se tekee.
- AIVOIHIN Kun otat ensimmäisen ryypyn, alkoholi imeytyy verenkiertoon ja menee vain hetki, kun se on aivoissasi: Aivosolujen välinen viestittely tahmaantuu. Mielialasi muuttuu, refleksisi hidastuvat, tasapainosi heikkenee. Jo yhden illan rankka juopottelu sekoittaa aivojen kyvyn lepoon. Humalassa voit olla unelias, mutta uni ei ole hyvää. Kun elimistösi polttaa alkoholia, pyörit sängyssä, ramppaat vessassa ja näet painajaisia. Syvästä, elinvoimaa palauttavasta REM-unesta ei ole tietoakaan. Juomisen jatkuessa vaikutukset näkyvät jopa aivokuvissa. Aivosolut todella pienenevät ja aivot kutistuvat. Ajattelu, oppiminen ja muisti sakkaavat. Myös elimistön kyky säädellä liikkeitä ja sisäistä lämpötilaa huononee.
- VERISUONIIN Lasillinen alkoholia laajentaa verisuonia, joten verenpaineesi laskee ja olosi on mukavan lämmin. Mutta vain hetken, sillä veren kiertäessä vauhdilla laajentuneissa suonissa, lämpö karkaa ja kehosi lämpötila laskee. Pitkään jatkuessaan juominen nostaa myös verenpainetta: Elimistö alkaa vapauttaa stressihormoneita, jotka supistavat verisuonia. Sydämen on pumpattava kovempaa, jotta veri pääsee kulkemaan. Paine suonissa kasvaa ja sydän väsyy.
- SYDÄMEEN Jo yhden illan juopottelu saattaa sotkea sydämesi sähköistä toimintaa, jonka vastuulla sykkeen tasaisuus on. Jos ryyppyputki jatkuu, rytmi voi seota pysyvästi. Ajan myötä alkoholi kuluttaa sydänlihaksen loppuun: Se menettää joustokykyään kuin vanha kuminauha. Väsähtänyt sydän ei enää jaksa pumpata verta entiseen tapaan, ja koko keho päästä varpaisiin kärsii.
- VATSAAN Alkoholi ärsyttää suolen sisäpintaa ja lisää mahanesteiden eritystä. Pahoinvointi ja oksentelu on merkki siitä, että vatsasi sietokyky on ylittynyt. Vuosien juomisen myötä vatsan limakalvoille kehittyy kipeitä haavoja. Jo yksi kova känni voi aiheuttaa ripulin, koska viina sekoittaa ruonsulatuksesi vauhdin. Hapan maha ja imeytymisen häiriintyminen lisäävät puutostilojen uhkaa. Juomarin elimistö ei tunne tervettä nälkää eikä saa tarvitsemiaan ravintoaineita.
- SUOLISTOON Yleinen vaiva juomisen jälkeen on närästys. Alkoholi rentouttaa vatsaporttia ympäröivät lihakset, jolloin vahvat vatsahapot nousevat ruokatorveen, jopa suuhun. Jatkuessaan ärsytystila vaurioittaa kudoksia ja voi johtaa refluksitautiin.Vaikka alkoholi ei ole syöpää aiheuttava aine, sen palamistuote asetaldehydi on. Ruoansulatuskanavan mikrobit tuottavat juodusta alkoholista sylkeen, mahanesteeseen ja paksusuoleen runsaasti asetaldehydiä. Sitä on erityisen paljon niillä, jotka tupakoivat juopotellessaan. Alkoholi lisääkin suolistosyövän riskiä.
- MUNUAISIIN Tuttu juttu: kostean illan jälkeen joudut ramppaamaan vessassa mutta seuraavana päivänä ei pissata. Jos juomaputki jatkuu, elimistö alkaa kuivua. Raskas juominen rasittaa munuaisia ja voi johtaa niiden vajaatoimintaan.
- HAIMAAN Haiman erittämää insuliinia tarvitaan, jotta elimistösi pystyy käyttämään ravinnosta saamansa energian. Alkoholi sotkee tätä sokeriaineenvaihdunnaksi kutsuttua prosessia. Insuliini jääkin haimaan ja yhdessä alkoholin sisältämien aineiden kanssa aiheuttaa tulehduksen. Haimatulehdus on vakava sairaus, joka voi yllättää jopa yhden rajun humalan jälkeen.
- MAKSAAN Maksan tehtävä on polttaa ja poistaa juomasi alkoholi. Jos juominen jatkuu ja jatkuu, maksa ei jaksa. Se voi pahoin ja rasvoittuu. Kasvava rasva- ja sidekudos heikentää maksasolujen kykyä pysyä hengissä. Jos korkkia ei tässä vaiheessa pane kiinni, rasvamaksa arpeutuu ja lakkaa toimimasta. Hengenvaarallisen sairauden nimi on maksakirroosi.
- LUUSTOON Alkoholi on myrkkyä myös luille. Elimistössäsi se laukaisee hormonaalisen mekanismin, joka estää uuden luun muodostumista ja lisää osteoporoosia eli luun haurastumista.
- LIHAKSIIN Koska alkoholi vähentää verenkiertoa lihaksissa, se estää ravinnosta saamiesi proteiinien kulkua lihasta rakentamaan. Seurauksena on lihasmassan väheneminen ja voimien hiipuminen.
- VASTUSTUSKYKYYN Oletko huomannut, että flunssa iskee helpommin kostean illan jälkeen? Vielä 24 tuntia juomisesta vastustuskykysi on lamassa. Elimistö ei pysty tuottamaan tarpeeksi basilleja tappavia valkosoluja. Juopon immuunipuolustus ei enää pysty hoitamaan hommaansa, vaan esimerkiksi keuhkokuume ja tuberkuloosi iskevät helposti.
- HORMONEIHIN Alkoholinkäyttö sekoittaa myös elimistön hormonitasapainoa: naiset miehistyvät ja miehet naisistuvat. Naisilla rankka juominen vaikuttaa kuukautiskiertoon ja vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Miehillä erektio heikkenee, sperman laatu huononee, kivekset surkastuvat ja rinnat kasvavat.
Terveytesi on vaarassa, jos olet nainen ja juot vähintään 2 alkoholiannosta päivittäin (mies 3 annosta) tai 5 annosta kerralla viikoittain (miehillä 7 annosta). Yksi annos vastaa pientä keskiolutpulloa tai 12 cl viiniä.
MISTÄ KRAPULA?
KOSTEAN ILLAN jälkeen aamu on karmea. Suussa on lapanen ja silmät verestävät. Alkoholi on kuivattanut elimistöä ja laajentanut verisuonia myös päässä – siksi päätä särkee. Vatsa pyrkii eroon myrkyistä ja hapoista – siksi oksennuttaa. Ja koska maksalla on ollut kiire polttaa alkoholia, se ei ole kerinnyt vapauttamaan tarpeeksi sokeria vereen – siksi heikottaa.
Asiantuntija: Hannu Alho, tutkimusprofessori emeritus, THL.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta