Yksi annos kortikosteroideja voi tuoreen tutkimuksen mukaan helpottaa kurkkukipua ja lyhentää oireilua, British Medical Journalissa julkaistut tulokset osoittavat. Kortikosteroideilla hoidetaan mm. astmaa.

Kortikosteroidien kurkkukipua vähentävä vaikutus on tunnettu aiemminkin, ja niitä on käytetty mm. ammattilaulajien äänen käheyden poistamisessa kurkunpäätulehduksen yhteydessä. Puutteellisen tutkimustiedon vuoksi lääkärit ovat kuitenkin suhtautuneet niiden käyttöön varauksella. Nyt julkaistut tulokset perustuvat kymmenen tutkimuksen ja 1 400 potilaan tietojen meta-analyysiin.

Analyysin perusteella kortikosteroideja tavanomaisen hoidon lisäksi saavien kurkkukivut lievittyvät tai paranevat vuorokaudessa tai kahdessa todennäköisemmin kuin pelkkää tavanomaista hoitoa saavien. Käytännössä erot eivät ole kuitenkaan suuren suuria, sillä kortikosteroidien avulla kivut lievittyvät keskimäärin 11 tuntia nopeammin, ja kahden vuorokauden kuluessa kivut lakkaavat kokonaan 20 prosenttia useammalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kortikosteroideihin liitetyt hyödyt sai jo yhdellä tai kahdella pieniannoksisella tabletilla eikä hoito aiheuttanut haittavaikutuksia. Tutkijat pitävätkin hoitoa turvallisena ja näyttöä riittävänä, jotta kortikosteroideja voi suositella nielutulehduksen hoitoon. Käytännössä vaikutus voi kuitenkin monilla potilailla jäädä vähäiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2017;358:j3887)https://dx.doi.org/10.1136/bmj.j3887

(2017926) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla