Krooninen munuaistauti on yleistynyt ympäri maailmaa, mutta läheskään kaikki potilaat eivät pääse hengen pelastavaan dialyysihoitoon. Vuonna 2017 krooniseen munuaistautiin kuoli arviolta 1,2 miljoonaa ihmistä, Lancet-lehden julkaisema tutkimus osoittaa.

Krooninen munuaistauti tarkoittaa munuaisten toiminnan heikentymistä. Jos tauti pääsee etenemään pitkälle ja munuaisten toiminta heikkenee liikaa, potilas joutuu loppuelämäkseen dialyysiin eli keinomunuaishoitoon tai tarvitsee munuaissiirron. Muuten tauti on kuolemaksi.Nyt julkaistut tulokset perustuvat 195 maan tietoihin, ja niiden mukaan vuonna 2017 kroonista munuaistautia sairasti lähes 700 miljoonaa ihmistä, joista noin kolmannes eli Kiinassa ja Intiassa. Tauti on yleinen myös Yhdysvalloissa, Indonesiassa, Venäjällä, Japanissa, Brasiliassa, Meksikossa, Pakistanissa, Bangladeshissa ja Vietnamissa. Niissä kaikissa oli yli 10 miljoonaa potilasta vuonna 2017.Myös munuaistaudin aiheuttamassa taakassa on suuria maiden välisiä eroja. Esimerkiksi Amerikan Samoassa tai El Salvadorissa krooninen munuaistauti aiheuttaa 15 kertaa enemmän sairauden vuoksi menetettyjä elinvuosia kuin Suomessa, Sloveniassa tai Islannissa.Kroonisen munuaistaudin yleistyminen on lisännyt hoitojen tarvetta, mutta läheskään kaikki eivät niitä saa. Dialyysihoito, joka on elinsiirron ohella tärkein vakavaa munuaistautia sairastavien hoito, jää monissa maissa suurella osalla potilaista saamatta. Suomessa vaikea munuaissairaus johtaa dialyysiin vuosittain noin 500 henkilölläKrooninen munuaistauti voi syntyä monesta syystä, mutta korkea verenpaine ja diabetes ovat yleisimmät aiheuttajat. Munuaistauti altistaa myös sydän- ja verisuonitaudeille ja suurentaa riskiä menehtyä niihin.Uutispalvelu Duodecim(Lancet 2020;DOI;10.1016/S0140-6736(20)30045-3)https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30045-3/fulltext

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla