Sydän- ja verisuonitaudit ja monet muut krooniset sairaudet ovat tuoreen tutkimuksen mukaan merkittäviä syöpien riskitekijöitä. Yhdessä ne voivat olla vastuussa joka viidennestä syöpätapauksesta, BMJ-lehden julkaisemat tulokset osoittavat.
Tutkimuksen mukaan diabetes, munuaistauti, keuhkosairaus, kihtiartriitti ja sydän- ja verisuonitaudit suurentavat riskiä sairastua syöpään sekä riskiä menehtyä niihin. Mitä useampia kroonisia sairauksia potilaalla on, sitä suurempi syöpäriski on, analyysi osoittaa.
Jos havaitut yhteydet osoittautuvat syyseurauksellisiksi, krooniset sairaudet ovat vastuussa joka viidennestä syöpätapauksesta ja selittävät noin kolmanneksen syöpäkuolleisuudesta, tutkijat arvioivat. Vaikutus on samaa luokkaa kuin keskeisiin syöpäriskitekijöihin, kuten tupakointiin, ylipainoon ja epäterveelliseen ruokavalioon, liitetty vaikutus.

Havainnot ovat tärkeitä, sillä tällä hetkellä syövän ehkäisyssä keskitytään pitkälti elintapoihin eikä kroonisia sairauksia juurikaan osata huomioida tässä yhteydessä. Kroonisten sairauksien vaikutus pitäisikin tutkijoiden mukaan tunnistaa ja niiden hoitaminen ottaa osaksi syövän ehkäisyä. Tehokas keino ehkäisyyn on liikunta, sillä se ehkäisee sekä kroonisia sairauksia että syöpää. Nyt julkaistussa tutkimuksessa fyysinen aktiivisuus ja liikunta pienensivät kroonisiin sairauksiin liitettyä syöpäriskiä lähes 50 prosenttia.

Maailmanlaajuisesti syöpä ja muut krooniset sairaudet aiheuttavat 70 prosenttia kaikista kuolemista. Syöpäkuolemien osuuden oletetaan myös suurenevan lähivuosina.

Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä, ja siihen osallistui yli 400 000 aikuista, joita seurattiin keskimäärin yhdeksän vuoden ajan. Osa kroonisista sairauksista pääteltiin niiden riskitekijöistä, kuten verenpainetaudista, kolesteroliongelmista ja merkkiaineista.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2018;360:k134)http://www.bmj.com/content/360/bmj.k134

(2018221) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kansainvälisten ponnistelujen ansiosta tuberkuloosiin kuolee entistä vähemmän ihmisiä. Myös uusien tartuntojen ja tautia sairastavien määrät ovat laskemassa, mutta selvästi hitaammin kuin kuolleisuus.

Tuoreen selvityksen perusteella tuberkuloosikuolleisuus on laskenut vuosittain noin 4 prosenttia edellisen vuosikymmenen aikana. Suotuisa kehitys johtuu todennäköisesti parantuneesta lääkkeiden saatavuudesta, mutta tästä huolimatta tuberkuloosiin menehtyy vuosittain noin 1,3 miljoonaa ympäri maailmaa. Uudet tuberkuloositartunnat ovat nekin vähentyneet, mutta tahti on noin puolet kuolleisuuden vähentymisestä. Nykyään uusia tartuntoja todetaan noin 10 miljoonaa joka vuosi. Jotta tilanne paranisi, tuberkuloosi pitäisi monissa maissa diagnosoida aiemmin ja hoito aloittaa varhaisemmin kuin nykyään. Näin potilaita estettäisiin levittämästä tartuntaa.

Tuberkuloosin leviämiseen ja kuolleisuuskehitykseen vaikuttavat myös tupakointi ja alkoholi sekä diabetes, jonka tiedetään suurentavan tuberkuloositartunnan riskin kolminkertaiseksi. Tuberkuloosi on yleinen varsinkin Aasian ja Afrikan köyhän väestön keskuudessa.

Tiedot julkaistiin lääketieteellisessä Lancet Infectious Diseases -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Infectious Diseases 2018;DOI:10.1016/S1473-3099(17)30703-X)http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(17)30703-X/fulltext

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Jalkojen suonikohjuista kärsivät voivat sairastua laskimoveritulppiin tavallista todennäköisemmin. Myös riski sairastua keuhkoveritulppiin ja ääreisvaltimotautiin on heillä suurentunut, tuore taiwanilaistutkimus osoittaa. Tulokset perustuvat 212 000 suonikohjuista kärsivän ja yhtä monen terveen verrokin rekisteritietoihin.
Suonikohjuja potevien riski sairastua laskimoveritulppaan kahdeksanvuotisen seurannan aikana oli viisi kertaa suurempi kuin terveiden verrokkien. Keuhkoveritulppa tai ääreisvaltimotauti kehittyi heille kaksi kertaa todennäköisemmin kuin verrokeille.Samantapaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta yhteyden tarkkaa syytä ei tiedetä. On esimerkiksi mahdollista, että taustalla on yhteisiä riskitekijöitä, jotka altistavat suonikohjuille sekä sairastumisille. Suonikohjuja potevat saattavat olla alttiita myös sydämen vajaatoiminnalle.
Suonikohjuilla tarkoitetaan alaraajojen laskimoiden vajaatoimintaa. Vajaatoimintaan johtavat laskimoiden seinämissä tapahtuvat rakenteelliset muutokset ja laskimoiden läppien rappeutuminen. Suonikohjut näkyvät ihon läpi pullistuneina suonina, ja ne vaivaavat noin 20–30 prosenttia aikuisista.
Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2018;319:807–817) https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2673551

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.