Kuitupitoinen ruoka auttaa diabeteksen hoidossa – samalla pienenevät monet terveysriskit

Kuitupitoisten ruokien lisääminen ruokavalioon voisi parantaa monien diabetespotilaiden hoitotasapainoa ja samalla pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tuore meta-analyysitutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin PLOS Medicine -lehdessä.

Runsaan 40 tutkimuksen yhteysanalyysin perusteella runsas kuitujen saanti parantaa diabetespotilaiden glukoositasapainoa, insuliini- ja kolesterolitasoja sekä pudottaa painoa ja vähentää tulehdusmerkkiaineita. Tämä havaittiin verrattaessa potilaita, joiden päivittäinen kuidunsaanti oli 35 g tai 19 g.Yhteydet havaittiin kaikilla diabeetikoilla ja riippumatta siitä, mitä kuituja potilas söi. Muutokset näkyivät kaikilla, mutta olivat suurimmat niillä, jotka lisäsivät kuidun saantiaan eniten. Tulosten valossa järkevä tavoite olisikin lisätä päivittäistä kuitujen saantia ainakin 15 grammalla ja mielellään tasolle 35 grammaa. Tämä todennäköisesti myös pidentäisi diabetesta sairastavien elinikää.Suomalaissuositusten mukaan ruoan kuitumäärän olisi hyvä olla ainakin 25 grammaa päivässä. Parhaiten kuituja saa, jos syö viljoja ja varsinkin täysjyväviljoja ja palkokasveja. Sadassa grammassa ruisleipää on 10–12 grammaa kuitua, vastaavassa määrässä papuja tai pähkinöitä on noin 5–8 grammaa.Uutispalvelu Duodecim(PLOS Medicine 2020;DOI:10.1371/journal.pmed.1003053)https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003053

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla