Potilaiden kuvantamistutkimuksissa löytyy sattumalta muutoksia, joita lääkärit eivät ole ennakoineet kuvantamiseen määrätessään. Kaikki muutokset eivät anna aihetta huoleen, mutta varsinkin rinnoista, munasarjoista ja kilpirauhasista löytyy pahanlaatuisia muutoksia. BMJ-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 20 systemaattisen tutkimuskatsauksen aineistoihin.Sattumalöydösten todennäköisyys vaihtelee paljon riippuen kuvantamismenetelmästä ja -paikasta. Esimerkiksi koko kehon PET-kuvauksissa sattumalöydöksiä todetaan vain 5 prosentilla potilaista, mutta sydämen magneettikuvauksissa, rintakehän sekä vatsan, selkärangan ja sydämen tietokonekerroskuvauksissa ja tietokonekerroskuvausta hyödyntävissä suolitähystyksissä sattumia löytyy jopa 30 prosentilla. Myös aivojen ja selkärangan magneettikuvauksissa löytyy usein odottamattomia muutoksia.Pahanlaatuisia on noin 10–20 prosenttia suoliston ja eturauhasen muutoksista, 25 prosenttia kilpirauhasen, munasarjojen sekä munuaisten muutoksista ja 40 prosenttia rintojen muutoksista.

Kuvantamistutkimuksia käytetään nykyään paljon aiempaa enemmän, joten myös entistä useammat potilaat saavat kuulla sattumalöydöksestä lääkäriltään. Muutoksia nähdään terveillä, mutta myös muista syistä kuvantamiseen ohjatuilla.

Potilaita sattumalta löytynyt muutos voi ahdistaa, vaikka muutos ei oireilisi eikä vaatisi toimenpiteitä. Tämän takia lääkäreiden olisi hyvä keskustella sattumalöydösten mahdollisuudesta ennen kuvantamista. Lääkärien olisi myös hyvä miettiä onko kuvantaminen tarpeen kaikissa tapauksissa. Uutispalvelu Duodecim(BMJ 2018;361:k2387)http://dx.doi.org/10.1136/bmj.k2387

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(201875) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla