Etsi arjesta suvantoja, jonne pääset huilaamaan. Ne voivat olla mitä tahansa toimintaa, josta saat iloa. Tehokas pikakeino kierrosten laskuun on hengitysharjoitus.

Stressitilanteessa sympaattinen hermosto aktivoituu ja elimistö virittyy toimimaan, mikä aiheuttaa sydämen tykytystä, levottomuutta, hikoilua ja valpastumista.

Kun stressin aiheuttaja poistuu, parasympaattinen hermosto huolehtii, että elimistön reaktiot rauhoittuvat.

Yleensä ongelma on kuitenkin se, ettei stressi laukea vaan pitkityy. Jatkuvat ylikierrokset uuvuttavat niin henkisesti kuin fyysisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Paras tapa estää stressin pitkittyminen, on sen ehkäisy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Palautumisessa toimivia keinoja ovat:

PÄIVITTÄISET MIKROLOMAT

  • kuuntele musiikkia
  • tuijota kaunista maisemaa
  • juo rauhassa kahvit

Terveille aivoille jo kahden minuutin palauttava mikroloma tehtävien vaihdon välillä riittää laskemaan stressihormonien tasoa.


KUNNON UNET

Suurin osa ihmisistä tarvitsee palautuakseen ainakin seitsemän ja puolen tunnin yöunet. Houkuttele unta ja lopeta mieltä aktivoiva tekeminen viimeistään tuntia ennen nukkumaanmenoa.

HYVÄ RUOKARYTMI

Aivojen ja kehon energiavarastottarvitsevat monipuolista ruokaa säännöllisin väliajoin. Pitkittyneessä stressitilassa näläntunne katoaa. Syö neljän tunnin välein, ainakin neljä ateriaa päivässä. Kun syöt,keskity vain syömiseen ja anna ajatusten vaeltaa.

LIIKUNTA JA LIHASKUNTO

Mieluinen liikunta auttaa kehoa palautumaan stressistä ja hoitaa mielenterveyttä. Jos olo on kuormittunut ja syke valmiiksi korkealla, liian rankka treeni voi olla sydämelleja aivoille haitallista.

PALAUTTAVA HENGITYSHARJOITUS

  1. Sulje silmät ja hengitä nenän kautta sisään, laske mielessäsi viiteen.
  2. Hengitä nenän tai suun kautta ulos, laske mielessäsi kuuteen. Keskity vain hengitykseen 5–6 sisään- ja uloshengityksen ajan.
  3. Jos ajatukset karkailevat, vie ne lempeästi mutta päättäväisesti takaisin hengitykseen.

Asiantuntijat: Minna Tervo, liikuntatieteen tohtori, liikuntafysiologi, hyvinvointivalmentaja.Heini Ahveninen, työterveyshuollon erikoislääkäri, Terveystalo.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla