Skitsofreniaa sairastavat ovat tavallista suuremmassa vaarassa sairastua myös diabetekseen. Tuoreen tutkimuksen mukaan tämä johtuu osin skitsofreniasta, mutta myös skitsofrenian hoitoon käytettävistä lääkkeistä.Tutkimuksessa asiaa selvitettiin tarkastelemalla yli 2,7 miljoonan tanskalaisen rekisteritietoja. Monikymmenvuotisen seurannan aikana heistä 14 000 sairastui diabetekseen ja 8 900 skitsofreniaan.
Skitsofreniaa sairastavien riski sairastua diabetekseen oli kolme kertaa suurempi kuin muiden osallistujien, tulokset osoittivat. Tämä havaittiin potilailla, joita ei oltu vielä hoidettu psykoosilääkkeillä.
Psykoosilääkityksen aloittamisen jälkeen riski suureni jälleen. Lääkittyjen potilaiden sairastumisriski oli tuolloin lähempänä nelinkertaista verrattuna muuhun väestöön. Havainnot koskivat sekä ensimmäisen että toisen sukupolven psykoosilääkkeitä.
Tanskalaisten tulokset lisäävät tietoa skitsofrenian ja diabeteksen yhteydestä. Lääkärien olisikin hyvä muistaa diabetesriski hoitaessaan skitsofreniapotilaita ja mahdollisuuksien mukaan pyrkiä ehkäisemään sairastumisia.
Skitsofreniaan liittyy muitakin terveysriskejä, aiemmista tutkimuksista tiedetään. Skitsofreniaan sairastuvat mm. kuolevat noin 13 - 15 vuotta muuta väestöä nuorempina, vaikka skitsofrenian hoito on parantunut vuosien varrella.
Noin yksi ihminen sadasta sairastuu skitsofreniaan elinaikanaan. Miehet sairastuvat skitsofreniaan yleensä 20–28 vuoden iässä ja naiset keskimäärin muutamaa vuotta vanhempina. Varsinkin miehillä skitsofrenia johtaa usein syrjäytymiseen, naimattomuuteen ja alhaiseen sosiaaliseen ja taloudelliseen asemaan.
Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Psychiatry 2017;DOI:10.1176/appi.ajp.2016.16040442)http://dx.doi.org/10.1176/appi.ajp.2016.16040442

(201774) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla