Lantionpohjan lihaksia voi harjoittaa myös ryhmässä – tepsii vitsankarkailuun

Virtsankarkailu on varsin yleinen ja harmillinen ongelma, joka vaivaa varsinkin iäkkäitä naisia. Sitä hoidetaan ohjatuilla yksilöllisillä lantionpohjan lihasten harjoituksilla, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella harjoittelu on tehokasta myös ryhmässä. Tämä on tervetullut havainto, sillä ryhmäpohjainen harjoittelu on edullisemmin saatavissa suuremmalle potilasmäärälle.Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä, ja siihen osallistui 360 keskimäärin 68-vuotiasta virtsankarkailusta kärsivää naista. Osana tutkimusta heidät satunnaistettiin joko fysioterapeutin vetämiin ryhmäharjoituksiin tai kahdestaan fysioterapeutin kanssa tehtyihin harjoituksiin. Kummassakin ryhmässä lantionpohjan lihaksia vahvistettiin kerran viikossa 12 viikon ajan.Kun osallistujien oireita kyseltiin vuoden seurannan päätteeksi, virtsankarkailu oli vähentynyt noin 70 prosenttia kummassakin ryhmässä. Tutkijat pitävät tulosta paitsi hyvänä myös osoituksena siitä, että ryhmäharjoittelu sopii tähän tarkoitukseen.

Yli 70-vuotiaista naisista jopa 60 prosentilla on virtsankarkailua ja 25–60-vuotiaistakin 20 prosentilla. Ylipaino on merkittävin virtsankarkailun syy, ja riski kasvaa painon noustessa. Myös raskaus ja synnytys, diabetes sekä tietyt elintavat, kuten runsas tupakointi ja runsas nesteiden juonti, lisäävät riskiä.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Internal Medicine 2020;DOI:10.1001/jamainternmed.2020.2993)https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2020.2993

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla