Lapsuudessaan vanhempiensa tupakoinnille altistuneet saattavat olla muita alttiimpia sairastumaan nivelreumaan aikuisena. Yhteys havaitaan myös potilailla, jotka itse tupakoivat aikuisena.Tiedot käyvät ilmi Arthritis & Rheumatology -lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa yli 90 000 naista seurattiin lähes 28 vuoden ajan. Seurannan aikana heistä 530 sairastui nivelreumaan.Lapsuudessa vanhempiensa tupakoinnille passiivisesti altistuneiden sairastumisriski oli 40–75 prosenttia suurempi kuin samanikäisten, jotka eivät olleet altistuneet. Tämä havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia taustatekijöitä ja potilaan aikuisiän tupakointi.

Raskaudenaikainen tupakka-altistus ja aikuisiän passiivinen tupakka-altistus eivät vaikuttaneet sairastumisriskiin.Tupakointi on tiedetty nivelreuman riskitekijäksi jo pitkään, ja se suurentaa sairastumisriskin kaksinkertaiseksi savuttomiin verrattuna. Nyt julkaistut tulokset vahvistavat tätä näyttöä ja osoittavat myös lapsuusiän passiivisen tupakka-altistuksen voivan suurentaa nivelreuman riskiä. Nivelreumaan sairastuu vuosittain noin 40 aikuista 100 000:sta. Sairastuneista kaksi kolmannesta on naisia.Uutispalvelu Duodecim(Arthritis & Rheumatology 2021;DOI:doi:10.1002/art.41939)https://doi.org/10.1002/art.41939

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla