Lyhyet lapset ovat tavallista suuremmassa vaarassa sairastua aivoverenkiertohäiriöihin aikuisena, tanskalaistutkimus osoittaa. Samanlaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta tutkimukset ovat olleet huomattavasti pienempiä.
Nyt tehty tutkimus kattoi yli 300 000 vuosina 1930–1989 syntyneen tanskalaiskoululaisen terveystiedot. Lasten pituudet oli mitattu heidän ollessaan 7-, 10-, ja 13-vuotiaita. Aivoverenkiertohäiriöiden kehittymistä tarkasteltiin ikävuodet 25–83.Tulosten perusteella riski sairastua aivoinfarktiin oli suurentunut osallistujilla, jotka olivat olleet ikäisekseen noin 5 senttimetriä keskimääräistä lyhempiä lapsena. Miehillä lyhyys liittyi myös suurentuneeseen aivoverenvuotojen vaaraan. Yhteys havaittiin riippumatta siitä, missä iässä pituus oli mitattu. Pituuden muutokset eivät vaikuttaneet sairastumisriskeihin.Yhdessä aiempien tutkimusten kanssa tanskalaisten tulokset viittaavat lapsuusiän pituudella olevan yhteys myöhempään riskiin sairastua aivoverenkiertohäiriöihin, mutta tulokset eivät osoita, mistä yhteys tarkalleen johtuu. Yksi selitys voi löytyä sosioekonomisista eroista. Geneettisesti lyhyet miehet ovat tutkimusten mukaan usein vähemmän koulutettuja, tienaavat vähemmän ja ovat vähemmän arvostetuissa töissä kuin pitemmät. Pituuteen vaikuttavat kuitenkin hyvin monet tekijät, joten tutkimuksista on vaikea päätellä, mistä yhteys tarkalleen johtuu.
Tutkimus julkaistiin Stroke-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2018;DOI:10.1161/STROKEAHA.117.019880)http://doi.org/10.1161/STROKEAHA.117.019880

(201836) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kansainvälisten ponnistelujen ansiosta tuberkuloosiin kuolee entistä vähemmän ihmisiä. Myös uusien tartuntojen ja tautia sairastavien määrät ovat laskemassa, mutta selvästi hitaammin kuin kuolleisuus.

Tuoreen selvityksen perusteella tuberkuloosikuolleisuus on laskenut vuosittain noin 4 prosenttia edellisen vuosikymmenen aikana. Suotuisa kehitys johtuu todennäköisesti parantuneesta lääkkeiden saatavuudesta, mutta tästä huolimatta tuberkuloosiin menehtyy vuosittain noin 1,3 miljoonaa ympäri maailmaa. Uudet tuberkuloositartunnat ovat nekin vähentyneet, mutta tahti on noin puolet kuolleisuuden vähentymisestä. Nykyään uusia tartuntoja todetaan noin 10 miljoonaa joka vuosi. Jotta tilanne paranisi, tuberkuloosi pitäisi monissa maissa diagnosoida aiemmin ja hoito aloittaa varhaisemmin kuin nykyään. Näin potilaita estettäisiin levittämästä tartuntaa.

Tuberkuloosin leviämiseen ja kuolleisuuskehitykseen vaikuttavat myös tupakointi ja alkoholi sekä diabetes, jonka tiedetään suurentavan tuberkuloositartunnan riskin kolminkertaiseksi. Tuberkuloosi on yleinen varsinkin Aasian ja Afrikan köyhän väestön keskuudessa.

Tiedot julkaistiin lääketieteellisessä Lancet Infectious Diseases -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Infectious Diseases 2018;DOI:10.1016/S1473-3099(17)30703-X)http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(17)30703-X/fulltext

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Jalkojen suonikohjuista kärsivät voivat sairastua laskimoveritulppiin tavallista todennäköisemmin. Myös riski sairastua keuhkoveritulppiin ja ääreisvaltimotautiin on heillä suurentunut, tuore taiwanilaistutkimus osoittaa. Tulokset perustuvat 212 000 suonikohjuista kärsivän ja yhtä monen terveen verrokin rekisteritietoihin.
Suonikohjuja potevien riski sairastua laskimoveritulppaan kahdeksanvuotisen seurannan aikana oli viisi kertaa suurempi kuin terveiden verrokkien. Keuhkoveritulppa tai ääreisvaltimotauti kehittyi heille kaksi kertaa todennäköisemmin kuin verrokeille.Samantapaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta yhteyden tarkkaa syytä ei tiedetä. On esimerkiksi mahdollista, että taustalla on yhteisiä riskitekijöitä, jotka altistavat suonikohjuille sekä sairastumisille. Suonikohjuja potevat saattavat olla alttiita myös sydämen vajaatoiminnalle.
Suonikohjuilla tarkoitetaan alaraajojen laskimoiden vajaatoimintaa. Vajaatoimintaan johtavat laskimoiden seinämissä tapahtuvat rakenteelliset muutokset ja laskimoiden läppien rappeutuminen. Suonikohjut näkyvät ihon läpi pullistuneina suonina, ja ne vaivaavat noin 20–30 prosenttia aikuisista.
Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2018;319:807–817) https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2673551

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.