Lyhyet lapset ovat tavallista suuremmassa vaarassa sairastua aivoverenkiertohäiriöihin aikuisena, tanskalaistutkimus osoittaa. Samanlaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta tutkimukset ovat olleet huomattavasti pienempiä.
Nyt tehty tutkimus kattoi yli 300 000 vuosina 1930–1989 syntyneen tanskalaiskoululaisen terveystiedot. Lasten pituudet oli mitattu heidän ollessaan 7-, 10-, ja 13-vuotiaita. Aivoverenkiertohäiriöiden kehittymistä tarkasteltiin ikävuodet 25–83.Tulosten perusteella riski sairastua aivoinfarktiin oli suurentunut osallistujilla, jotka olivat olleet ikäisekseen noin 5 senttimetriä keskimääräistä lyhempiä lapsena. Miehillä lyhyys liittyi myös suurentuneeseen aivoverenvuotojen vaaraan. Yhteys havaittiin riippumatta siitä, missä iässä pituus oli mitattu. Pituuden muutokset eivät vaikuttaneet sairastumisriskeihin.Yhdessä aiempien tutkimusten kanssa tanskalaisten tulokset viittaavat lapsuusiän pituudella olevan yhteys myöhempään riskiin sairastua aivoverenkiertohäiriöihin, mutta tulokset eivät osoita, mistä yhteys tarkalleen johtuu. Yksi selitys voi löytyä sosioekonomisista eroista. Geneettisesti lyhyet miehet ovat tutkimusten mukaan usein vähemmän koulutettuja, tienaavat vähemmän ja ovat vähemmän arvostetuissa töissä kuin pitemmät. Pituuteen vaikuttavat kuitenkin hyvin monet tekijät, joten tutkimuksista on vaikea päätellä, mistä yhteys tarkalleen johtuu.
Tutkimus julkaistiin Stroke-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2018;DOI:10.1161/STROKEAHA.117.019880)http://doi.org/10.1161/STROKEAHA.117.019880

(201836) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla