Maailman lasten ja nuorten terveydessä on tapahtunut dramaattinen käänne parempaan viimeisimpien vuosikymmenten aikana, tuore tutkimus osoittaa. Ongelmat kuitenkin kasautuvat entistä selvemmin köyhiin maihin Afrikassa ja Aasiassa.JAMA Pediatrics -lehden julkaisemat tulokset perustuvat tietoihin 195 maasta, ja niiden perusteella alle 19-vuotiaiden kuolleisuus on laskenut huomattavasti. Kun vuonna 1990 arviolta 14 miljoonaa lasta ja nuorta kuoli, vuonna 2015 luku oli enää noin 7 miljoonaa. Eniten alle 19-vuotiaita menehtyy Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Etelä-Aasian köyhissä maissa.
Globaalisti suotuisan kehityksen taustalla on tartuntatautien vähentyminen, ravitsemuksen parantuminen ja vastasyntyneiden terveyden parannukset. Tämän vuoksi suhteellisesti suurempi osa kuolemista johtuu nykyään onnettomuuksista ja tarttumattomista taudeista.
Tulokset ovat tervetullut osoitus kansainvälisten ponnistelujen onnistumisesta viimeisempien vuosikymmenten aikana. Samana aikana myös äitikuolleisuus on vähentynyt yli 40 prosenttia.
Asiantuntijat uskovat, että maailman äiti- ja lapsikuolleisuus pystyttäisiin käytännössä poistamaan kokonaan yhden sukupolven aikana, jos nykyisin tiedossa olevia keinoja sovellettaisiin joka puolella maailmaa.
Uutispalvelu Duodecim
(Jama Pediatrics 2017;171:573 - 592)http://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticles/2613463

(201777) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla