Lentokentän lähellä asuvat ja varsinkin yölliselle lentomelulle altistuvat saattavat olla tavallista herkempiä verenpaineen kohoamiselle, tuore kreikkalaistutkimus osoittaa. Myös rytmihäiriöt saattavat yleistyä melualtistuksen myötä.

Tulosten perusteella kohonneen verenpaineen riski suurenee tasaisesti mitä enemmän lentomelua asuinseudulla on öisin. Jokainen 10 desibelin lisäys liittyi 69 prosenttia suurempaan sairastumisriskiin. Yhteys oli vielä voimakkaampi, kun analyysissa keskityttiin vain uusiin verenpainetautitapauksiin.

Yölliselle lentomelulle altistuvat sairastuivat myös sydämen rytmihäiriöihin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin osallistujat, joiden asuinalueella oli vähemmän meluisaa yöllä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä tutkimuksessa lentomeluun ei liittynyt suurentunutta aivoverenkiertohäiriöiden riskiä, mutta aiemmissa tutkimuksissa sellainen on havaittu. Myös sydän- ja verisuonitaudit näyttäisivät olevan tavallista yleisempiä lentokenttien läheisyydessä. Myös muunlainen melu - varsinkin tieliikenteestä aiheutuva - on yhdistetty samanlaisiin terveyshaittoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt julkaistu tutkimus perustuu 420 Ateenan lentokentän läheisyydessä asuvan terveystietoihin. Osallistujia seurattiin vuosista 2004 - 2006 vuoteen 2013.

Uutispalvelu Duodecim
(Occupational & Environmental Medicine 2017;DOI:10.1136/oemed-2016-104180)http://dx.doi.org/10.1136/oemed-2016-104180

(201775) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla